HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a szudáni elnök ellen

2009.03.05. 02:02 silenthunter

A nap legfontosabb híre, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) letartóztatási parancsot adott ki Omar Hassan al-Beshir szudáni elnök ellen. Beshirt a darfúri konfliktussal kapcsolatban háborús bűnök sorával vádolják (többek között gyilkosság, nemi erőszak, kínzás), azonban népirtással nem. Szudán kormányzata (aminek hatalma főként az ország északi részére terjed ki) nem ismerte el a döntést, és nem szándékozik betartani azt. A kormány tíz nemzetközi szervezetet, köztük segélyszervezeteket tiltott ki az országból a döntés nyomán. Szudán nem tagja az ICC-nek, tehát nem köteles betartani annak döntéseit, a bíróság pedig maga nem tartóztathat le senkit. Darfúr "fővárosában", El-Fasherben kormánykatonák százai vonultak fel, erőt demonstrálva, az ENSZ-békefenntartók (UNAMID) szeme láttára. A fővárosban, Khartoumban emberek ezrei vonultak fel az elnököt éltetve. Dél-Szudán autonóm régió elnöke, Salva Kiir a fővárosba repült hogy egyeztessen az elnökkel. A darfúri lázadó csoportok (JEM, SLA) pedig kijelentették: itt az ideje megszabadulni Beshirtől. Az USA, az EU és az ENSZ képviselői dicsérték a döntést, az AU, az Arab Liga és Kína viszont nem ért vele egyet, és annak felfüggesztését kérték. Sokan a helyzet romlásától tartanak Darfúrban, az UNAMID szerepe fontos lehet a status quo fenntartásában.

Bár a ruandaiak kongói hadművelete sokkal több figyelmet kap, az ország északi részében változatlanul zajlik az ugandai hadsereg "Lightning Thunder" hadművelete az LRA lázadó csoport ellen. Uganda most sikerről számolt be, miután egy haslövés után elfogták Thomas Kwoyelo ezredest, az LRA hierarchiájának negyedik emberét. Kwoyelo egy tűzharcban sebesült meg, amiben egy ugandai katona meghalt. Egy másik összecsapásról is érkezett hír, ott egy LRA-fegyveres halt meg a katonákkal való harcban. A csoportot vezető Joseph Kony azonban változatlanul szökésben van, megmaradt emberei pedig 3 ország lakóit terrorizálják változatlanul Kongó-Kinshasha északi határvidékén.

500 újabb burundii békefenntartó érkezett a szomáliai Mogadishuba, megerősítve az eddig 3500 fős AU-missziót (AMISOM). A békefenntartókat a hetekben több támadás érte, bár az utóbbi napokban az incidensekért felelős Hizbi Islamiya hajlandónak mutatkozik azok beszüntetésére. Kapcsolódó hír, hogy tegnap átvette a belügyminiszteri posztot az ICU-milíciák eddigi parancsnoka, Ali Omar sejk. Közben szokatlan hír a nagyrészt békés északi Puntland autonóm régióból: 4 ember halt meg, amikor Ufeyn környékén tűzharc tört ki klán-milíciák között (update: olaj miatt). A további részletek eddig ismeretlenek. És még szomáli vonatkozású hír: két részre oszlott az Etiópia területén tevékenykedő szomáli Ogaden klán érdekeit képviselő ONLF lázadó csoport: a Salahudin Ma'ow vezette új frakció a régi vezetőt, Mohamed Omar Osmant a jövőben bíróság elé szeretné állítani bűneiért.

Bajban a Chevron: az olajvállalat nigériai projektjei egy évet is csúszhatnak a megnövekedett költségek miatt. Bár a cég nyilatkozata nem tartalmazott erre utalást, egyértelmű, hogy a döntésben szerepe lehet a Niger-deltában zajló olajháborúnak, ami pluszköltségek sorát okozza a cégeknek.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz olaj etiópia szomália szudán nigéria au uganda kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr76982298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása