HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Vallási feszültség Marokkó és Irán között

2009.03.07. 01:43 silenthunter

A mai nap legmeglepőbb afrikai híre megint a politikai fronton született, ugyanis Marokkó megszakította a diplomáciai kapcsolatait Iránnal. A döntés oka az, hogy Ali Khameini ajatollah iráni vezető egyik fő tanácsadója azt nyilatkozta, hogy Iránnak szuverenitása van Bahrein területe felett. A látszólag helyi vitába azért keveredett Marokkó, mert az ország a siíta többségű Bahreinhez hasonlóan szunnita vezetéssel rendelkezik, Irán pedig síitával, és az afrikai ország felekezeti indítatást sejt a tanácsadó kijelentése mögött. Marokkó belföldön is iráni ügynökök tevénykeségéről számolt be, akik az iszlám síita ágának elterjesztésével próbálkoznak.

Az USA, az ENSZ és a darfúri JEM lázadó szervezet is elítélte a szudáni kormány döntését, amely válaszul Beshir elnök nemzetközi perére kiutasított 13 Darfúrban aktív segélyszervezetet. Az ENSZ azt is felvetette, hogy már ez maga is háborús bűn. Közben Khartoum megingathatatlan, az utcákon tüntetők tömegei foglalnak állást a kormány mellett.

Néhány nap szünet után ismét összecsapások voltak Szomália fővárosában, Mogadishuban, burundi-i békefenntartók és iszlamista fegyveresek közti tűzharcban 3 civil meghalt, 5 megsebesült. Közben a déli Merka kikötővárosában elfogyott az étel: az Al-Shabaab ugyanis nem engedi be az WFP ételszállítmányait. A környéken lévő menekülttáborokban kritikus a helyzet. Az Al-Shabaab Baradheere városát is terrorizálja: már 60 civilt tartóztattak le, akik a kijárási tilalom ellenére meg kívántak ünnepelni egy (szufi) vallási ünnepet. Ezek azonban kicsinységek ahhoz képest, hogy Etiópia Szomália régiójában a szomáli Ogaden klánhoz tartozó ONLF lázadók és a katonák összecsapásában 20 katona halt meg, sejthetőleg hasonló mennyiségű fegyveressel együtt. Az ONLF az Etiópiában élő szomáli törzsek emancipációjáért, esetleg elszakadásáért küzd már hosszú évek óta.

Az ugandai hadsereg újabb 5 LRA-lázadót fogott el Kongó területén. A fegyveresek annak a Kwoyelo ezredesnek a csoportjába tartoznak, aki a héten szintén kézre került, súlyos sebesülés után.

Közép-Afrika fővárosában, Banguiban katonák csaptak össze tüntetőkkel, miután azok az utcára vonultak a helyi rendőrfőnök megölése miatt (a szemtanúk szerint egy katona követte el). A hányattatott sorsú ország katonái azonban nem vicceltek: 13 ember került kórházban golyó ütötte sebekkel, szerencsére nincs hír halálos áldozatokról.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz irán etiópia szomália szudán marokkó uganda darfúr közép afrikai köztársaság kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr100986631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása