HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Támadás érte az ENSZ-békefenntartókat Darfúrban

2009.03.10. 02:02 silenthunter

Amitől tartani lehetett, kezd valóra válni: fegyverek megtámadták a Darfúrban állomásozó ENSZ/AU-misszió (UNAMID) egyik oszlopát El Geneina (Nyugat-Darfúr) környékén; a támadásban 4 eddig ismeretlen nemzetiségű békefenntartó megsérült, egy súlyosan. Hasonló büntetőakciókra lehet még számítani bosszúból, amiért a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Beshir szudáni elnök ellen. Az elnök most otthon rendezkedik: szabadon eresztette Hassan al-Turabi iszlamista vezetőt, akit ugyanő börtönöztetett be tavaly. Turabi azonban nyilatkozatában azt kérte Beshirtől, adja fel magát, és hasonlóképpen nyilatkozott Salva Kiir dél-szudáni elnök is. Az mindenesetre biztos, hogy Darfúr ellátását Szudán képtelen biztosítani a kiutasított 13 segélyszervezet nélkül.

Szomáliában összecsapások törtek ki a nyugati Bardhere városában a radikális Al-Shabaab és a kormánypárti Ahlu Sunnah Waljamaa milíciák között. A város a két eltérő vallási iskolához tartozó csoport közti vetekedésnek csupán az egyik frontja: a másik jóval északabbra, Guriel és Dhusamareb városoknál van, ahová tegnap óta tart egy 300 fős Al-Shabaab oszlop, hogy visszavegye azokat. A radikálisok az ítélkezés terén is aktívak: Mogadishuban megkorbácsoltak négy fiatalt, akiket nemi erőszakkal gyanúsítanak. És végül egy friss becslés az országban tomboló erőszakról: az Elman Human Rights Group szerint 2008-ban 7.674 ember halt meg, 16.914 pedig menekülni kényszerült az országban tomboló harcok miatt.

Ismét ellentmondó adatok Etiópiából: a szomáli ONLF lázadók saját elmondásuk szerint bevették Mustahil városát, és most Wardheer-t és Khalavo-t ostromolják, mindeközben 80 etióp katona halt meg. A hadsereg szerint ez az egész kitaláció, és az ONLF épp hátrálóban van, sőt megfutamodott. Az igazság nyilván a kettő között van, érzésem szerint ezúttal az ONLF verziójához közelebb, csökkentett mennyiségű halottal.

Morgan Tsangvirai zimbabwei miniszterelnök kijelentette: baleset, és nem merénylet volt, amiben meghalt a felesége, ő maga pedig megsérült múlt héten. Ez már csak azért is jó hír, mert a másik verzió súlyos csapást jelentett volna a nemzeti kiegyezés folyamatára. Ez a tény sem segít azon, hogy a legújabb hírek szerint a kolera áldozatainak száma az országban 4.011-re növekedett, további 89.000 ember pedig fertőzött.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz etiópia szomália szudán zimbabwe darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr52992812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása