HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Újabb összecsapások Szomáliában: legalább 17 halott

2009.03.19. 02:02 silenthunter

Szomáliában összecsapások törtek ki kormánypárti csapatok és az Al-Shabaab iszlamista milíciái között a nyugati Bakol régióban; Rabdhure városában az iszlamisták szerint 17 ember halt meg, zömében klán-milicisták, amikor azok megpróbálták átvenni az irányítást az Al-Shabaab uralta település felett, úgy tűnik sikertelenül. Az iszlamisták az év elején foglalták el a parlament egykori székhelyét, Baidoát is magában foglaló régiót. Közben Mogadishuban bomba robbant a reptér környékén, a hírek szerint hat ember megsebesült, köztük egy AMISOM-békefenntartó is. És hogy a puntlandi kalózokról sem feledkezzünk meg: hétfőn "halászok" elfoglaltak egy iráni hajót, amit illegális halászattal vádolnak. Ez ugyanolyan kalózkodásnak tűnik, mint az eddigiek, kifinomultabb ideológiával. Az ENSZ meglátása szerint pillanatnyilag két kalózhálózat is működik az országban: az egyik Haradheere, a másik Eyl kikötőjét használja bázisul.

Megint Darfúrba utazott Omar Beshir szudáni elnök, aki ellen változatlanul nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. Beshir Rizeiget törzsbeli, lándzsákkal felfegyverzett arab lovas és tevegelő milicisták 10.000 fős csoportja előtt tartott gyűlést - a darfúri mészárlások jelentős részét pont az ehhez hasonló, Janjaweed-nek nevezett szabadcsapatok követték el. Az elnök felszólította a darfúri lázadókat a fegyverletételre, ami a közönségét elnézve nevetséges kérésnek tűnik. Közben Obama elnök különmegbízottat nevezett ki a szudáni kérdés kezelésére. Szudán jelezte, hajlandó tárgyalni Gration tábornokkal - az ár sejthetően a Beshir elleni körözés feloldása lenne majd.

Nigériában a katonaság (JTF) lekapcsolt egy 18 tagú bandát, akik épp három teherautónyi gázolajjal igyekeztek lehúzni a Shell egyik telephelyét; a héten ez már nem az első katonai siker az "olajmilíciák" ellen, félő azonban, hogy a hasonló helyi akciók csak kozmetikázásra elegendők.

Szólj hozzá!

Címkék: usa olaj szomália szudán nigéria darfúr kalózok puntland

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr111011072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása