HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Újabb képviselőt próbáltak megölni Szomáliában

2009.04.02. 03:21 silenthunter

Újabb parlamenti képviselőt próbáltak megölni Szomáliában. Amir Mohamed Shaketire Mogadishuban lőttek rá az autójában, és bár megsebesült, megúszta. Az utóbbi hetekben egyre több hasonló gyilkossági kísérlet van a fővárosban, ahol a parlament ülésezik: lehet összefüggés azzal, hogy az Al-Shabaab radikális iszlamista szervezet vérdíjat tűzött ki minden egyes képviselő fejére. A legdurvább merényet múlt héten történt, amikor a belügyminisztert igyekeztek kiiktatni, ez azonban nem sikerült (lásd az akkori bejegyzést). Jó hír viszont a kormányzat számára, hogy az AU után az Arab Liga is anyagi segítséget ajánlott fel, 18 millió dollár értékben, amit a következő hat hónapban rekonstrukcióra fordíthatnak majd. A hírek szerint Sharif sejk elnök nem elégedett a felajánlással, és színfalak mögötti alkuk sorával igyekszik majd az összeget felfelé húzni.

Folytatódik a politikai harc Omar Beshir szudáni elnök körözésével kapcsolatban. Beshir most Szaud-Arábiába utazott, névleg zarándoklatra. Az elnököt ezúttal sem tartóztatták le, újabb bizonyítékát adva annak, hogy az arab világ összezárt mögötte a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ellenében. Közben a nap során megérkezett Khartoumba Gration tábornok, az USA új szudáni követe, akinek kiemelt feladata a darfúri krízis rendezése. Gration délre is ellátogat majd.

Ugandában a hadsereg lépett közbe, amikor a pásztorkodó Karimojong törzs olyan területre próbálta átterelni a nyájait, ahol félni lehetett a Jie törzs harcosainak támadásától. A hadsereg kordont hozott létre, és nem engedte át a csoportot, mondván, akkor mehetnek majd tovább, ha elfogyasztották a mostani területükön lévő víz- és fűkészleteket. A térséget egy gát uralja, ami biztosítja a körülményeket az állattenyésztők számára: gondot okoz azonban a vízforrások szűkössége és a Jie harcosok támadásának veszélye.

Nigériában a rendőrség szabadított ki két először az országba csalt, majd ott lefogott spanyol állampolgárt. Az akció során 4 emberrablót vettek őrizetbe, tűzharcról ezúttal nem érkezett hír. Delta államban azonban már annál inkább volt lövöldözés, amikor a katonaság egy feltételezett militáns csoporttal csapott össze Warri környékén. A csatában egy fegyveres meghalt, a katonák pedig jelentős mennyiségű fegyvert és lőszert zsákmányoltak.

Szólj hozzá!

Címkék: usa szomália szudán nigéria uganda

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr341041075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása