HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Mesterlövészek végeztek a vízen a kalózokkal

2009.04.13. 05:11 silenthunter

Szabadult az öt napja szomáliai kalózok fogságában lévő amerikai hajóskapitány, Richard Phillips, miután a dráma utolsó felvonásaként amerikai mesterlövészek lelőtték az őt fogva tartó három fegyverest (a negyedik már a nap folyamán megadta magát). A lövések azután dördültek el, hogy az egyik kalóz egy kalasnyikovot fogott Phillipsre, a USS Bainbridge romboló parancsnoka pedig beavatkozásra szánta el magát. A tűzharcban Phillipsnek nem esett baja, most a USS Boxer fedélzetén van. A kalózok bosszút esküdtek, azzal fenyegetve, hogy minden ország hajósaival úgy fognak bánni, ahogy azon ország haditengerészete velük. Meglepő módon a velük eddig ellenséges iszlamisták is a kalózok pártjára keltek: az Al-Shabaab és a Hizbul Islam egy-egy prominens vezetője (Abu Mansur és Hasan Turki) a szomáliai vizek védelmezőinek nevezte őket, és Ahmed sejk elnököt kritizálta amiért együttműködik a külfölddel.

Legalább 20 ember halt meg és több tucat sérült meg, amikor Közép-Afrikában farmerek és kereskedők csaptak össze a főváros, Bangui közelében. Az ok az a mintegy 170 szarvasmarha, amit a farmerektől 10 nappal ezelőtt loptak el, most pedig újra próbálták értékesíteni azokat egy vásárban. A farmerek már április 5-én megpróbálták visszaszerezni jószágaikat, akkor 3 bandita és egy állattenyésztő halt meg. A leírások szerint különösen brutális harc eredményéről nem szólnak a hírek.

A Zoe's Ark (Zoé Bárkája) szervezet munkatársainak ismételt bíróság elé citálását követeli az a csoport, aki Szudánban két segélymunkást rabolt el a héten, ellenkező esetben a halálukkal fenyegetve. Mint ismeretes, a Zoe's Ark aktivistáit embercsempészet miatt 8 év kényszermunkára ítélte egy csádi bíróság, ezt azonban stratégiai okokból Idris Déby elnök végül eltörölte (a francia hadsereg segítette őt lázadók egy támadásának visszaverésében, a segélymunkások pedig franciák). A szudáni fogságban lévő két segélymunkás egyébként saját bevallásuk szerint egyenlőre jól van.

Szólj hozzá!

Címkék: usa szomália szudán csád kalózok közép afrikai köztársaság

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr471061891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása