HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Két hajó megúszta, egy harmadik szabadult Szomáliánál

2009.04.21. 01:28 silenthunter

Miközben egyre erősebbek azok a hangok, akik szerint Szomáliának saját haditengerészetre van szüksége, folytatódnak a kalóztámadások az országot övező vizeken. Egy máltai hajónak sikerült manőverezéssel leráznia két csónaknyi kalózt, egy kínai teherhajó támadóit pedig a NATO-erők riasztották el. Szabadult az a libanoni, ENSZ-segélyeket szállító hajó, amit 14-én térítettek el, ezt szomáliai üzletemberek 100 ezer dolláros "jutalma" idézte elő, amit a kalózoknak eljuttattak a segélyek továbbengedéséért cserébe. Közben a szárazföldön sincs nyugalom: a tegnap elrabolt két segélymunkás után ma Marka kikötőjében lelőttek egyet. Omar Sharif a Care International munkatársa volt, halála körülményei eddig tisztázatlanok. Az ország közepén fekvő Beledweyne városában pedig kormánypárti ICU iszlamista milicisták és kormányellenes Hizbul Islam fegyveresek csaptak össze, az eredmény legalább 9 halott és 32 sebesült. A nap legrosszabb városa címért versenyző Beledweyne-ben ráadásul 3 embert el is raboltak egy különálló incidensben: valószínűleg váltságdíjat szeretnének értük, az ICU mindenesetre keresteti őket és elrablóikat.

Miután tegnap a nigériai fegyveresek elengedték az ősz óta fogságban lévő brit túszukat, a déli Port Harcourt városában elraboltak egy kisgyermeket. A kislányért valószínűleg váltságdíjat fognak kérni, ahogy a múlt héten elrabolt kanadai diáklányért is kérnek (nála 136 ezer dollárnak megfelelő naira a feltétel).

Dél-Szudán Jonglei államában ismét feléledt a Murle és Lou Nuer törzsek közti harc, aminek eredményeként márciusban már 750 ember halt meg. A szarvasmarhák birtoklásáért folyó öldöklésben ezúttal a Murle törzsbeliek támadtak fegyvertelen Nuerekre, ezért feltételezhetően ez utóbbi csoportból kerül ki a minimum 177-re (de akár 300-ra) becsült áldozatok java része.

A togói elnök immár a második testvérét vette őrizetbe a napokban felgöngyölített puccskísérlet kapcsán. Essolisam Gnassingbét ugyan már csütörtökön lefogták, azonban ezt a tényt csak ma jelentették be. Testvére, Kpatcha múlt hétfő óta van őrizetben öt katonatiszt társával együtt. Úgy tűnik hogy a harmadik testvér, az elnök Faure hatalma most megmenekült, bár a személyes ár borzasztóan magas.

Nemzetközi bírósághoz fordul Uganda az ország és Kenya határán fekvő minisziget, Migingo hovatartozásával kapcsolatban. A sziget per pillanat ugandai rendőrök kontrollálják, Kenya azonban szintén szeretné bizonyítani fennhatóságát a talpalatnyi, de jelentős halászattal rendelkező földdarab felett.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália nigéria kenya uganda kalózok togó dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr961077228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása