HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Lázongások Madagaszkáron: 36 sérült

2009.04.24. 01:34 silenthunter

Lázongások törtek ki a madagaszkári fővárosban, amikor a kormányzati tiltás ellenére emberek ezrei vonultak az utcára az elűzött ex-elnök, Marc Ravalomanana mellett tüntetve. A hadsereg könnygázgránátok bevetésével vetett véget a tiltott akciónak, szerintük fosztogatások is történtek. Több ember kórházba került, a sérültek számát 36-ra teszik, de legalább nincs halálos áldozat, mint hétfőn, amikor egy rendőr halt meg hasonló körülmények között. Andry Rajoelina elnök emberei bejelentették, hogy a volt elnöki gárda tagjai merényletet kíséreltek meg a mostani first lady ellen az antananarivói reptéren, azonban nem jártak sikerrel. Ravalomanana még mindig elnöknek tartja magát, Rajoelinát pedig puccsistának, és ebben a nézetében a nemzetközi szervezetek is támogatják őt. A terepen azonban változatlanul Rajoelina az úr, Ravalomanana talán Dél-Afrikában van épp.

250 millió dollárt kalapozott össze Szomália Brüsszelben, ahol az ENSZ felhívására több nemzet is adakozott a szomáliai hadsereg megsegítésére. A mostani, ineffektív erőből egy 10.000 fős katonaságból és 6.000 fős biztonsági erőből álló, ütőképes kontingenst akarnak létrehozni. Ban Ki-Moon ENSZ-főtitkár elvetette egy esetleges ENSZ-békefenntartókból álló kontigens kiküldését, és inkább az AU-misszió 8.000 főre dagasztását javasolta. Ahmed szomáliai elnök közben óvva intette az USA-t a pakisztánihoz hasonló, UAVs (robotrepülős) csapásoktól a kalózbázisok ellen: szerinte a kalózkodás problémáját csak bévülről lehet megoldani - leginkább (és itt zárul be a kör) a kormányzati csapatok megerősítésével.

Szabadult az a két török hajós, akit a héten raboltak el nigériai militánsok a déli Port Harcourttól nem messze a hajójukat ért támadásban. Kormányzati források szerint nem került sor váltságdíj kifizetésére, persze valószínűleg volt megegyezés a színfalak mögött valamiféle kompenzációról. Súlyos beteg azonban az a kanadai nő, akit szintén egy hete raboltak el az ország északi részén: foglyultartói szerint maláriás, és járni is alig tud. Ez lehet igaz, ám ugyanennyi erőből a nyomásgyakorlás módja is lehet egy nagyobb váltságdíj kifizetésének reményében.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália madagaszkár nigéria

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr861083143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása