HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2 ember halt meg az újabb madagaszkári zavargásokban

2009.04.25. 01:05 silenthunter

Folytatódnak az utcai zavargások Madagaszkáron: az elűzött Marc Ravalomanana elnök hívei a kormánybarát rendőrséggel csaptak össze, 2 ember meghalt, 6 pedig megsérült - egy nő a figyelmeztető lövések során rossz irányba pattanó lövedék okozta sérüléstől halt meg. Ravalomanana emberei most ugyanazt a taktikát alkalmazzák, mint annó Andry Rajoelina az ő táboruk ellen: a mostani elnök a tévében folytatott propagandakampánnyal igyekszik kifogni riválisa vitorlájából a szelet.

Az ENSZ felemelte a szavát az ellen, hogy a hutu FDRL lázadók bosszútámadások sorát indították azok ellen a kongói falvak ellen, amelyek (szerintük) segítették a ruandai és kongói hadsereg ellenük irányuló, év eleji "Umoja Wetu" fedőnevű hadműveletét. Civilek ezrei szorultak a harci övezetbe, csak 17-én 16 ember halt meg a kiújuló harcok legsúlyosabb incidensében. A helyzet nem csak Kivu provinciában rossz, hanem az északi, keleti és déli határok mentén egyaránt: a kormányzat ereje annyira gyenge, hogy a Foreign Policy szakértői szerint a sok külföldi beavatkozás helyett inkább az egész állam feldarabolása a szomszédjai között lenne a megoldás.

Folyik a politikai harc Szomáliában: a Mogadishuba visszatérő Aweys sejk ellenzéki vezető csak az AU-békefenntartók kivonulása után lenne hajlandó részt venni béketárgyalásokon, viszont szeretné összekovácsolni az iszlamista ellenállás résztvevőit. Közben az Al-Shabaab szervezet visszavette Jowlo települést a központi Mudug tartományban, ahonnan múlt hónapban szorították ki klánmilíciák: a harcokban 10 ember sérült meg. Az északi Puntland tartomány autonóm kormányzata pedig a kalózok ellen indított kampányt, melynek keretén belül kulturális, vallási és biztonsági fronton is fel fognak lépni a kalózokat támogatók ellen. Reméljük sikerrel.

Konfliktus van érőben Benin és Nigéria között: utóbbi azzal vádolja az előbbi hadseregét, hogy a közös határ melletti Tungar Kungi halászfalucskát a földdel tette egyenlővé, megsértve Nigéria szuverenitását. A parlament ezért most a hadsereg kiküldéséről döntött a régióba, valamint felállhat egy vizsgálóbizottság is.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália madagaszkár nigéria benin puntland galmudug kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr401085057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása