HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Íjakkal, lándzsákkal harcol a dél-szudáni önvédelmi milícia

2009.04.29. 02:45 silenthunter

Nem hagyják magukat Dél-Szudán déli részének falusi lakói, akiket a Kongóból átmenekülő, valójában ugandai LRA lázadó csoport tagjai vegzálnak kíméletlenül. Equatoria tartományban felállt egy Arrow Boys nevű önvédelmi milícia, ami minden rendelkezésre álló eszközzel - lándzsák, íjak, kések - szembeszáll az utánpótlási gondokkal küszködő LRA-val. Joseph Kony lázadóvezér tere egyre fogy: Kongóban üldözik, Dél-Szudánban megtámadják csapatait, Uganda hallani sem akar a béketárgyalásokról egy újabb köréről - a megadás azonban szinte biztos, hogy nincs játékban.

Négy képviselőt vettek őrizetbe Madagaszkáron, köztük az alkotmánybíróság biztonsági főnökét, akiket az utcai lázongások szervezésével vádolnak. A "preventív letartóztatások" Rajoelina elnök hatalmát igyekeznek bebetonozni, ami nem meglepő a Ravalomanana exelnököt támogatók megnövekedett aktivitásának fényében.

Újabb emberrablások Nigériában: ezúttal egy légitársaság tulajdonosának testvérét, valamint egy másik incidensben egy nőt és egy gyereket hurcoltak el. Valószínűleg nekik is hasonló lesz a sorsuk, mint az évente elrabolt több tucat ember többségéé: váltságdíj fejében szabadulhatnak.

Befejeződő sztorik sora Szomáliában, érdemes visszafelé tekintgetni annak, aki nem ismerné az előzményeket: a Seychelles-szigetek parti őrsége és a spanyol Numancia fregatt közös erővel elfogta azt a 9 kalózt, akik a napokban egy 1000 főt szállító luxushajót igyekeztek eltéríteni (akkor visszaverték őket). Szabadult a 10 napja elrabolt két külföldi segélymunkás: az MSF embereit elvileg nem váltságdíj fejében, hanem a törzsi vezetők közbenjárására engedték el. Véletlen volt a tegnap lelőtt puntlandi regionális kormányzó halála. És máris kinyithatott az a baidoai rádió, amint tegnap csukott le az Al-Shabaab, zenék azonban mostantól nem mehetnek adásba.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália madagaszkár nigéria uganda kalózok puntland dél szudán kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr451092831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása