HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Iszlamista belharc Mogadishuban

2009.05.08. 18:21 silenthunter

Folytatódnak az összecsapások Szomália fővárosában, Mogadishuban a kormánypárti mérsékelt iszlamista ICU-milíciák és az Al-Shabaab kormányellenes csapatai között. Most azzal kezdődött a balhé, hogy az Al-Shabaab egyik magasabb rangú képviselője ellen merényletet kíséreltek meg a városban, amiben meghalt annak egyik testőre. A Shabaab ezután egyenruhás csapatokat küldött a város ezen részére, és nehézfegyvereket is bevetve tűzharcba kezdtek a rendért felelős ICU-fegyveresek ellen. A harcok kimenetele eddig ismeretlen. Az enyhülés jele viszont az, hogy a szintén ellenzéki Hizbul Islam szervezet vezetője találkozni fog Ahmed sejk elnökkel, az ICU vezetőjével. Kalózfronton viszont rossz hír az, hogy újabb hajó került a kalózok kezére: egy 8 tagú legénységgel hajózó holland járműről van szó.

Egyiptom nem érti a Nemzetközi Atomenergia-Ügynökség (IAEA) azon kiszivárgott riportját, miszerint dúsított urán nyomait találták az országban. Szerintük már rég tisztázták az ügyet a nemzetközi szervezettel, és szó sincs harcászati célokról. Viszont kikérték maguknak, hogy a médiához kerülhetett a beszámoló, ráadásul idő előtt.

10 év után ismét lesz Ruandának kongói nagykövete. A két ország között a kapcsolat még a második zairei (ez a mai Kongó-Kinshasha) polgárháború alatt szakadt meg, az utóbbi hónapokban azonban élénk kooperáció kezdődött a két szomszéd között, többek között az FDRL lázadók elleni fellépésben.

1 komment

Címkék: egyiptom szomália ruanda kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr121110311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása