HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Legalább 150 halott a csádi harcokban

2009.05.09. 13:16 silenthunter

Élesedik a harc Csád keleti részén, ahol Szudán által szponzorált UFR lázadó csoport több száz pickupja haladt át a közös határon hétfőn, és azóta folyamatosan a csaták. A becslések szerint Am-Dam környékén eddig mintegy 150 ember halhatott meg, főként lázadók, a két harcoló fél becslései erről természetesen homlokegyenest eltérőek. Miközben a két ország egymást vádolja az országok belső stabilitásának kölcsönös aláaknázásával, Csád Goz Beida városának környékén bombázta az ellenséges oszlopokat. A dohai békefolyamat ezzel látványosan elakadt a vádaskodás kellős közepén. Nagy bajt jelent, hogy a segélyszervezetek (mint a WFP) képtelenek ellátni a térségben lévő darfúri, csádi és közép-afrikai menekülteket, bár jó hír hogy az elosztóközpontként szolgáló két keleti város, Abeche és Goz Beida eddig kimaradt a balhéból. A helyi ENSZ-misszió (MINURCAT) most a mihamarabbi visszatérés feltételein dolgozik.

Lelőttek egy ismeretlen nemzetiségű ENSZ-békefenntartót Dél-Darfúr tartomány székhelyén, Nyalában, miközben az épp az autóját parkolta le a háza előtt. A kéksisakosnak az első hírek szerint autórablás miatt kellett meghalnia, ezt azonban némileg megkérdőjelezi, hogy a kocsit pár kilométerrel odébb megtalálták.

Az algériai rendőrség három feltételezett iszlamista lázadót ölt meg Tizi Ouzou környékén, ami a lázadás fő fészkének számító Kabylie régióban van. Az alacsony intenzitású összecsapások részeként egy negyedik személyt is megöltek Boumedes környékén.

Szomáliában ismét harc tört ki a mérsékelt iszlamista ICU-csapatok és a radikális Al-Shabaab között Mogadishu utcáin, nem sokkal az után hogy egy nappal előbb egy hasonló csatában 5 ember halt meg. A nehézfegyverekkel is folytatott tűzharc áldozatainak száma eddig ismeretlen. Új elem, hogy a Shabaab "Allah ellenségeinek" nevezte ellenfeleit. A kormányzati "hadsereg" magját képező ICU Beledweyne városában is fellépett az ellenséges elemek ellen: ott 40 embert tartóztattak le. A kormányzati haderő most a régi hadsereg és az ICU után újabb elemmel bővülhet: Inda'ade hadúr, a Hizbul Islamból kiszakadt kormánypárti frakció vezetője felajánlotta szolgálatait Ahmed sejk kormányának.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz algéria szomália szudán csád darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr831111413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása