HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Leváltották a szomáliai hadsereg parancsnokát

2009.05.15. 00:51 silenthunter

Ma is folytatódott a napok óta tartó, ám csökkenő intenzitású harc az iszlamista gerillák és a kormánycsapatok közt a szomáliai Mogadishuban, ezúttal Sinaay és Jardinka negyedekben. Az AMISOM békefenntartó misszió vezetője azonban hűtötte a kedélyeket: szerinte nem történik semmi különösen veszélyes, a szituáció kontrollálható, a lázadók pedig csak a saját propagandájuk szerint tartanak az elnöki palota felé. Némileg ellent mond az optimista képnek, hogy a kormányzat leváltotta a hadsereg főparancsnokát - Said Dere tábornokot egy rendőr, Yusuf Hussein Dumal válthatja. A civilek mindeközben folyamatosan menekülnek el a városból - nem csoda, hiszen eddig 100 ember halt meg, 400 sérült meg a 8 napos csatában. Közben összecsapások zajlanak Hiiraan régióban is: itt Yasoman faluban esett egymásnak az Al-Shabaab radikális milícia valamint a kormánypárti ICU és Ahlu Sunnah Waljamaa csapatai, az eredmény eddig 1 halott és 4 sebesült.

Miközben a nigériai MEND lázadó esernyőszervezet szombatig tolta ki a határidőt a külföldi olajmunkások számára, hogy sértetlenül elhagyják az országot, a velük szövetséges FNDIC csoport a Niger-deltában eltérített két hajót, az egyik 15 fős fülöp-szigeteki legénységét túszul ejtette. A katonaság egy helyütt össze is csapott a MEND embereivel a szárazföldön, veszteségekről nem érkezett hír. Változatlanul a szervezet vendégszeretetét élvezi egy nigéria mérnök ("Mr. Okoh") akit kedden raboltak el Warri államban.

Andry Rajoelina madagaszkári átmeneti elnöki bejelentette, hogy kész távolmaradni a 2010-re tervezett választásoktól, ha mellette egyetlen más volt elnök sem jelölteti magát. Marc Ravalomanana, akitől Rajoelina az év elején ragadta el a hatalmat, közben visszatérését tervezgeti: egy ilyen alkura valószínűleg nehéz lenne rávenni a magát legitim elnöknek tartó politikust.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália madagaszkár nigéria

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr461122542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása