HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Nyílt háború Nigériában, Szomáliában és Szudánban

2009.05.18. 13:28 silenthunter

Teljes erőbedobással zajlik a háború a nigériai MEND lázadó szervezet és a kormánykatonák között a déli Niger-deltában. A hadsereg folyamatosan támadja a gerillák Delta állambeli, Warri környéki bázisait, helikoptereket és hajókat is bevetve, és nem is eredménytelenül: a pénteki 13 után most újabb 4 túszt szabadítottak ki, ezúttal ukránokat. A MEND válaszként felrobbantotta a Shell két olajvezetékét, komoly anyagi veszteséget okozva. A lázadók szerint a harcokban máris meghalt 2 fülöp-szigeteki túsz: a hadsereg tagad (szokásához híven - ám gyakran valóban fabrikáltak a MEND nyilatkozatai). A lázadók most Delta államba szállították Matthew Maguire brit túszt, hogy az a tűzvonalban legyen - Maguire a napokban már-már úgy tűnt, hogy szabadulhat a britek beavatkozása nyomán, ez azonban nem történt meg, most pedig a túléléséért kell aggódni. A lázadók gerincét adó Ijaw népcsoport vezetője, Edwin Clark népirtásnak nevezte a történteket, és az olajipari szakszervezet (PENGASSAN) is tűzszünetet sürget, Yar'Adua elnök és a hadsereg azonban egyenlőre hajthatatlannak tűnnek.

Fontos győzelmet aratott a szomáliai radikális iszlamista Al-Shabaab lázadó csoport, amikor csapatai bevették a Mogadishutól északra lévő, azt az ország középső részével összekötő Jowhar városát az azt védő kormánypárti ICU-milíciáktól. Middle Shabelle tartomány fővárosáért attól délre, Garsale faluban vívták a döntő csatát, legalább 3 ember meghalt, mostanra pedig Jowharban magábanis a Shabaab az úr. A  radikálisok közben Hiiraan tartományban is aktívak maradtak: Ma'ow sejk helyi ICU-kormányzó ellen bombamerényletet kíséreltek meg, ő azonban túlélte azt. A tartományban lévő Mahas és Wabho városokért zajló harcban a hétvégén becslések szerint 68 ember halt meg, ha minden igaz, az Ahlu Sunnah Waljamaa kormánypárti milíciák visszaverték az Al-Shabaabot a környékről. Robbanás volt a fővárosban is: a mogadishui katonai akadémia mellett egy gránáttámadásban 1 civil meghalt, 15 pedig megsebesült. A kormányzat egyre nehezebb helyzetben van, sokan már attól félnek, összeroppanik a radikális nyomás alatt, az pedig komoly következményekkel járhatna a nemzetközi közösség számára is. De van jó (?) hír is: régi ismerősünk, Inda'ade hadúr ismét kormánypárti lett, "banditáknak" nevezve a lázadókat. NOCSAK :)

Zajlik a csádi-szudáni háború is. A határ szudáni oldalán a darfúri JEM lázadó szervezet 70 pickupnyi embere bevette az észak-darfúri Kornoy városát, három órás harcban kiszorítva onnan a szudáni hadsereg két dandárját. Csád pedig bejelentette, hogy végetért az az akció, melynek során Szudán szuverenitását megsértve annak területén bombáztak ellenük fellépő lázadókat. Az is ma derült ki, hogy a szárazföldi erőik is behatoltak a szomszéd országba, mintegy 40 kilométer mélységben, és felszámoltak 7 bázist, mintegy 100 foglyot ejtve. Most ők is hazatértek, a foglyokat pedig 48 órán belül a nyilvánosságnak is bemutatják. Szudán eddig nem reagált, de majd ha fog, abban nem lesz sok köszönet.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália szudán nigéria csád darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr901128578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása