HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Szomália: 123 halott Wabho városában

2009.06.07. 03:17 silenthunter

Kőkemény és potenciálisan sorsdöntő harcot vív a Szomália központi Galgaduud régiójában lévő Wabho városáért az Ahlu Sunnah Waljamaa nevű kormánypárti milícia valamint az Al-Shabaab és Hizbul Islam szervezetek által alkotott radikális koalíció. A csata két napja alatt a hírek szerint 123 ember halt meg, többségük pénteken. A radikális milíciák a mai nap során először elfoglalták a várost, azonban az ASW csapatai nem csak hogy visszaszorították őket, hanem még a Hizbul parancsnokát, Aweys sejket is megsebesítették. Aweyset Elbur városba szállították kórházba, és az is lehet hogy már nem él - halála nagy csapás lenne a radikális mozgalomra, hiszen annak ikonikus alakjának számít, és a két szervezet közti koalíció de facto vezetőjének. Ha meghal, írok róla többet is. Jelen pillanatban csend van a városban, azonban a csata folytatódni fog, hiszen eddig mindkét fél kitart. Harcok voltak Hiraan tartomány fővárosában, Beledweyne-ben is, ahol a város nyugati részét uraló Hizbul Islam és a maradék részben berendezkedett kormánypárti ICU-milíciák csaptak össze, három ember megsérült. Kalózfronton pedig szabadult a leghosszabb ideje elrabolt hajó: a nigériai Yenagoa Ocean 10 hónap után térhet haza.

Két ember halt meg és 10 sebesült meg, amikor Közép-Afrikában eddig ismeretlen támadók lerohanták az UFDR-milíciák egyik bázisát. A 2007 óta kormánybarát UFDR emberei a katonasággal együtt verték vissza a mintegy 60 fegyverest a Birao-i táborból. Eddig csak találgatások vannak, ki lehetett az elkövető: talán az UFDR-ben kisebbséget alkotó Kara etnikumhoz tartozó gerillák lehettek, akik ellenzik a 2007-es békekötést és azt a többségben lévő Goula nemzetiségűek nyakába varrják.

Újabb két gerillatábort semmisített meg a nigériai hadsereg Delta államban. A Bulobala és Iroko Camp Annex nevű létesítményeket a Tompolo nevű lázadóvezér emberei használták kiképzési célokra. Az államban megsemmisítettek egy illegális olajfinomítót is. A rendőrség emellett letartóztatott néhány Ijaw etnikumhoz tartozó vezetőt is, akiket erőszakos cselekményekkel vádolnak. A lázadókat tömörítő MEND szervezet újabb fenyegetést tett közzé, amelyben 72 órát adott a menekülésre offenzívája előtt: a közlemény azonban akár üres beszéd is lehet, a csoport fenyegetései nem nagyon jöttek be az utóbbi időben.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália nigéria közép afrikai köztársaság

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr951168560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása