HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Akcióban a nigériai olajlázadók

2009.06.13. 19:16 silenthunter

Újabb támadás érte a Chevron olajtársaság infrastruktúráját Nigéria déli részén. A MEND lázadó szövetség ezúttal az egyik olajvezetéküket robbantották fel, valószínűleg Delta államban. A MEND most azzal fenyeget, hogy a következő támadás a cég Escravos telephelyét érheti majd - bátor kijelentés, meglátjuk mi igaz belőle. A szervezet közben elengedte brit túszát, Matthew Maguire szeptember óta élvezte a gerillák vendégszeretetét, olyannyira, hogy legutóbbi nyilatkozatában kiállt a MEND mellett és tiszteletbeli tagnak nevezte magát. Közben persze hadsereg sem tétlenkedik: Port Harcourt városában lekapcsolták Bernard Wilcox lázadóvezért, aki egy Bregede Camp nevű, Bonny szigetén lévő gerillatábor vezetője volt eddig. És egy teljesen más sztori az országból: Borno államban 17 ember halt meg, amikor egy temetésen a Malam Mohammad Yusuf muszlim vallási vezetőt követő szekta tagjai összetűzésbe kerültek egy rendőrjárőrrel. Az "Operation Flush" néven futó közös katona-rendőr akcióban részt vevő rendőrök néhány motorost igazoltattak, majd a feszültség fokozódása után tüzet nyitottak rájuk. A környék most a krízis eszklációjától tart.

Féltételezett lázadók két csoportját tartóztatták le Ugandában. Északon, Achililand régióban 5 ex-LRA-harcost vettek őrizetbe Gulu környékén, nyugaton pedig 6 felfegyverzett egyént kapcsoltak le Masindi környékén. Az első társaság Pader börtönébe tervezett betörni, és megszöktetni régi harcostársaik egy részét. A másik csoport ellen árulás és egy új lázadó csapat megszervezése a vád.

Ismét újságírókra támadtak Szomáliában. Ezúttal Bardhere városában vertek meg baseballütőkkel két független rádióst az Al-Shabaab radikális szervezet fegyveresei. A Shabaab az elmondások szerint azt szeretné, hogy az ellenségességgel vádolt sajtó összes munkatársa elhagyná az általuk irányított várost.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália nigéria uganda

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr581183045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása