HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Amnesztiát kaphat az egyik nigériai lázadó csoport

2009.06.17. 03:18 silenthunter

Ismét amnesztiatervezettel próbálja befejezni az országa déli részét sújtó "olajháborút" a nigériai elnök. Az érdeklődés a tervezet iránt azután kezdődött el ismét hogy Ateke Tom lázadóvezér, a Niger Delta Vigilante Force (NDVF) nevű gerillacsoport vezetője bejelentette, kész a fegyverletételre egy jól körülírt ajánlat esetén. Umaru Yar'Adua elnök egy hetet kért ajánlata részleteinek kidolgozására és közzétételére. Ateke Tom a legnagyobb lázadó szövetség, a MEND eseti szövetségese, tevékenysége azonban gyakran pusztán opportunista. Nem csoda, hogy máris sokan megkérdőjelezik szándéka őszinteségét. Közben a MEND birtokába jutott egy videószallag, amelyen katonák két fegyvertelen foglyot végeznek ki. A szervezet szóvivője, Jobo Gbomo háborús bűnről beszél, a hadsereg pedig (szokás szerint) tagad és fabrikációt sejt.

Ismét harc tört ki Szomália fővárosában, Mogadishuban az iszlamista lázadó csapatok és a kormányhadsereg között. Az Al-Shabaab az északkeleti Galgalatóban lévő katonai bázist támadta meg és szóvivőjük szerint el is foglalta azt; a hadsereg természetesen az ellenetettjét gondolja. Az viszont biztosnak tűnik, hogy kivételesen nincsenek civil halottak, a harc ugyanis ezúttal elkerülte a lakórészeket. Galgalato fontossága abban rejlik, hogy keresztül halad rajta a várost az északi részekkel összekötő part menti út.

Feladták a közvetítési kísérletet a két madagaszkári elnök között a nemzetközi szervezetek. A puccsista Andry Rajoelina és a száműzött, ám magát még mindig elnöknek tartó Marc Ravalomanana ugyanis képtelennek mutatkoztak a kompromisszumra. A tekintélyes nemzetközi szervezetek (ENSZ, AU, SADC) most visszavonták képviselőiket, ezzel tovább nehezedhed a megbékélés és a demokratikus átmenet az utcai demostrációk segítségével vívott harcok két fele között.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália madagaszkár nigéria

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr871190168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása