HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Érik a külföldi beavatkozás Szomáliában

2009.06.22. 16:56 silenthunter

Úgy tűnik, ismét külföldi beavatkozás lehet Szomáliában a kormány tegnapi segélykérése után. Bár az iszlamista ellenállás egyik vezetője, Aweys sejk óvva intette Etiópiát és Kenyát a bevonulástól és véres harccal fenyegetett, az etiópok máris felvonultak Hiiraan tartomány határára, Ferfer és Kalabeyr központtal (a "szokásos" felvonulási központjaikról van szó), és a kenyaiak is megkezdték a határmenti csapatösszevonásokat. A két állam erői valószínűleg elsöpörhetik az iszlamista csapatokat, a nagyobb baj azonban csak az után kezdődhet - a gerillaellenállást és terrorháborút nehéz lesz kontroll alatt tartani a külföldi erőknek, akiket a helyiek amúgy sem túl szívesen fogadnak. Közben Jowhar városban 3 ember halt meg két klán közti leszámolásban: a hosszú ideje húzódó klánharcnak csak az elmúlt hónapban 12 áldozata volt Middle Shabelle tartományban.

Újabb támadásokat vitelezett ki a nigériai MEND lázadó szervezet, és ezúttal a Shell olajcég 3 állomáshelyét támadták meg. Az akciók Rivers államban voltak, két olajvezeték felrobbant, valamint az Afremo nevű tengeri olajmezőt is csapás érte, ami lángba borult. A Shell eddig nem nyilatkozott, de nyilván jelentős kár érhette kitermelését. Úgy tűnik, a MEND most ezt a társaságot célozza meg, miután az amerikai Chevron kitermelését sikerült harmadával lecsökkenteniük egy koncentrált támadássorozattal.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj etiópia szomália nigéria kenya

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr41201369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása