HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

60 napos amnesztiaprogram Nigériában

2009.06.26. 04:12 silenthunter

Nigériában 60 napos amnesztiaprogram kezdődhet a Delta-vidék gerillái számára. A kormány a becslések szerint 20.000 fő (!) részvételére számít, Yar'Adua elnök pedig a teljes krízis fél éven belüli megoldását ígérte. Az már most látszik, hogy nem mindenki lesz hajlandó az amnesztia elfogadására, Alhaji Dokubo-Asari és "Boyloaf" lázadóvezérek például már most elutasították azt. A legnagyobb lázadó szervezet, a MEND amnesztia helyett pénzügyi föderalizmusban látná a megoldást. A csoport újabb támadással vetette magát észre, ezúttal a Shell egyik vezetékét robbantották fel a Bonny terminál környékén, Rivers államban.

Gondot okoz a Mai-Mai néven ismert önvédelmi milíciák egyik csoportjának a hadseregbe való integrációja Kongó keleti Kivu tartományában. Az APCLS csoport tagjai rangokon és fizetéseken vesztek össze a hadsereggel, és az elmúlt napokban többször is összecsaptak azzal. A térségben állomásozó békefenntartók (MONUC) attól tartanak, hogy a fegyveresek esetleg azokhoz a hutu FDLR lázadókhoz csatlakozhatnak, akiket hónapok óta nem sikerül megrendszabályozni. Per pillanat a csaták a katonák és a Mai-Mai milíciák között az ENSZ közvetítési szándéka ellenére folyamatosak.

Nigériai útja után most Namíbiában tárgyalt Dmitri Medvedev orosz elnök. A tárgyalásokon elvileg az ország uránkészletéről is szó esett, ennél fontosabb lehet azonban a szimbolikus érték: az oroszok hosszú csend után újra megjelentek Afrikában, és megkezdték a szövetségeik építését.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz oroszország olaj nigéria namíbia kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr101211269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása