HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Hatalmi viszály Nigerben

2009.07.01. 03:00 silenthunter

Letartóztatták a nigeri ellenzék vezetőjét, Mahamadou Issoufou ugyanis puccsnak nevezte azt, hogy Mamadou Tandja elnök feloszlatta az ország legfelsőbb bíróságát. Tandja mandátuma végéhez közeledik, és alkotmány-módosítással igyekszik lehetővé tenni újraválasztását, ebben azonban útjában állt a bíróság, amit most "rendkívüli" intézkedéssel sikerült kiiktatni. Issoufou letartóztatásán kívül egy ellenzéki rádiót is lecsuktak a kormányerők. A krízis ennek ellenére folytatódhat, Issoufou ugyanis szerdai sztrájkra szólította fel a főváros, Niamey lakóit.

Újabb két kongói katonát öltek meg az országban aktív hutu FDLR lázadók. A gerillák ezúttal a Kivu régióbeli Kisheguru falura támadtak rá, mintegy 20-25 házat felgyújtottak, két katonát megöltek, valamint egy további katonát és egy nőt megsebesítettek. A napokban több összecsapás is volt Észak-Kivu tartományban, ahol a hutukon kívül helyi Mai-Mai önvédelmi milíciák is beszálltak a harcba a kormánycsapatok ellen.

Nyolc embert öltek meg Jie törzsbeli marhatolvajok Uganda Kaabong körzetében. A Jie harcosok eredetileg túszul ejtették későbbi áldozataikat, azonban végeztek velük, amikor a hadsereg a nyomukba eredt. A katonák most hajtóvadászatot indítottak a tettesek ellen, és folyamatos rajtaütéseket ígértek a dzsungelben menekülő ellenségen.

Gránátot dobtak kormánykatonák közé Mogadishu Dharkenley körzetében, egy katona meghalt, öt civil megsebesült. A városban máshol katonai járművet megcélzó akna robbant, itt egy civil halt meg, két másik pedig megsebesült. Az iszlamista lázadók közben a felkelésük kiterjesztését ígérték: a Kismayuban lévő frakciójuk Etiópia és Kenya elleni támadással riogatnak, hozzátéve: nem fogják megvárni amíg ezen országok a szomáliai kormányzat segítségére sietnek, inkább saját maguk viszik a háborút el hozzájuk.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália uganda niger kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr891219229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása