HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Összeomolhat a szomáliai kormány egyik fő bástyája

2009.07.07. 01:55 silenthunter

Hatalmi átrendeződés zajlik Szomália második legnagyobb városában, Beledweyne-ben, ami újabb csapást jelenthet a Sharif Ahmed sejk vezette kormányzatra. A hétvége során ugyanis a kormánypárti mérsékelt iszlamista ICU eddig a várost irányító csoportja összeomlott: az eddigi embereik jelentős része az ellenzéki Hizbul Islam soraiba állt át, köztük az egyik katonai parancsnok és két teherautónyi fegyveres is, és bejelentették, harcolni fognak a kormánycsapatok és az etiópok ellen is. Az összeomlás közvetlen kiváltó oka az lehetett, hogy a városba érkező és az ottani katonai erő megszervezését a pár hete felrobbantott Omar Hasi védelmi miniszter után átvevő Mukhtar Hussein Afrah tábornok kijelentette, a város védelmét a kormányhadsereg katonáira kívánja bízni. Azóta jelentős mennyiségű katona érkezett a városba, akik az utcákon járőröznek. A másik okot az jelentheti, hogy a kormánnyal szövetséges etióp csapatok "talán" megközelítették a várost, bár a legfrissebb hírek szerint épphogy kivonulóban vannak, Balanbal várost máris elhagyták. A Hizbul Islam mindenesetre üdvözölte az átállókat. Az eddigi ICU adminisztráció vezetőjének sorsa kétes: a lojálisnak tartott Ma'ow sejk éppen Mogadishuban tárgyal a kormány képviselőivel. Beledweyne elvesztése egyben Hiiraan régió elvesztését is jelentené Ahmed sejk számára, ami végleg ellen fordíthatná a háború menetét. Mintha ezt érezné a radikális Al-Shabaab is, melynek vezetője, Zubeyr sejk 5 napot adott a kormánykatonáknak az azonnali fegyverletételre, ami után iszlám bíróság döntene sorsukról.

Összecsapás volt az etióp kormánycsapatok és a szomáli nemzetiségű ONFL lázadó csoport között Etiópia Szomália tartományában. A Kebridehar, Degehabur és Jijiga környkén lezajló harcok kemények voltak, eredményükről azonban nehéz objektív képet alkotni: az ONLF szerint 100 katonát öltek meg és sikert értek el, a hadsereg szerint azonban épphogy 80 lázadó halt meg és visszaverték őket. Innen lehetetlen megmondani, mi az igazság ezzel kapcsolatban, könnyen lehet, hogy valahol félúton van. Ezzel lenne összefüggésben az etióp csapatkivonás Szomália (az ország) nyugati részéből?

Újabb sikeres támadásokat hajtott végre a MEND lázadó szervezet. Ezúttal a Chevron olajcég Okan csomópontja ellen hajtottak végre akciót, ezen a ponton halad át a cég által kitermelt olaj mintegy 80%-a, a károk ezért súlyosak, a fegyveresek egyenesen a cső teljes elpusztításáról beszélnek. Emellett sikerült eltéríteniük egy hajót is, melynek hat fős legénységét (három orosz, két fülöp-szigeteki és egy indiai) túszul ejtették. A kémiai anyagokat szállító tanker megszegte a Niger-delta elkerülését előíró rendeletet, matrózai most értékes bábokká vállhatnak a gerillák kezében.

3000 Lou Nuer törzsbeli menekült érkezett a Dél-Szudán Jonlei államában lévő Ulang körzetbe a szomszédos Akobóból, mivel félnek a Murle törzs esetleges támadásától az esős szezonban. Ez nehéz humanitárius helyzetet eredményezett Ulangban, az ottani hatóságok segítséget kértek a helyzet kezeléséhez és a törzsek közti viszály mihamarabbi rendezését indítványozták.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj etiópia szomália szudán nigéria dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr131233406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása