HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Terrorista sejtet kapcsoltak le Egyiptomban

2009.07.10. 17:27 silenthunter

26 feltételezett terroristát tartóztattak le a hatóságok Egyiptomban. Az egy palesztin kivételével egyiptomi állampolgárokból álló sejt az Al-Qaeda közeli Islamic Army of Palestine csoporthoz tartozott, és a Sínai-félszigeten a korábbi háborúk során elhagyott fegyverekből állítottak össze IED-ket (improvizált bombákat), amikkel a Szuezi-csatorna elleni támadás(oka)t terveztek. A csoport tagjait egy másik akcióval is vádolnak: 2008 nyarán ők hajthattak végre egy kopt keresztények által üzemeltetett bolt elleni rablótámádást Kairóban, amiben 5 ember halt meg - a támadás során használt egyik fegyvert megtalálták a csoport felszerelései között.

Elfogadta a kormányzati amnesztia lehetőségét és szabadulhat a nigériai MEND lázadó szervezet egyik vezetője, Henry Okah. Bár a férfi szabadulása a MEND egyik alapfeltétele volt az amnesztia elfogadásának "megfontolásához", önmagában nem oldja majd meg a szembenállást: a csoport további támadásokat ígért a "folytatódó kormányzati akciók" miatt. Egy ilyen akciót most a hadsereg sikeresen meghiúsított: a Forcados terminálnál két fegyverest kapcsoltak le.

Miközben folytatódnak a harcok Szomália fővárosában a kormánycsapatok és az iszlamista lázadók között (ezúttal Derkenley körzetben), a sajtó a napokban érdekes hívta fel a figyelmet. Az egyik miszerint az USA tanácsára és pénzéből Uganda fegyvereket adott a kormányzatnak, kvázi illegálisan. Ezt Uganda természetesen tagadja, azonban innen nézve lenne benne logika.

Illegális bányászokkal csapott össze a hadsereg és a rendőrség Ghana Ashanti régiójának Konogo városában. A felfegyverezett karhatalmi erők azután érkeztek a városba, miután a bányát biztosító őrök képtelennek bizonyultak az illegális bányászok kitiltására. A katonák tüzet nyitottak a nekik ellenálló fegyveresekre; többen megsebesültek, 12 embert pedig őrizetbe vettek.

Újabb (fantom-)lázadószervezet lekapcsolását jelentette be az ugandai hadsereg. Ezúttal az Ituri régióban való ellenállásra készülő kongóiak egy csoportjáról van szó, akik még áprilisban akadtak fent a rostán egy lakossági bejelentés alapján West Nile körzetben.

Szólj hozzá!

Címkék: usa egyiptom olaj szomália gyémánt terrorizmus nigéria uganda ghána

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr511246205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása