HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Csádi légicsapás szudáni területen

2009.07.17. 14:39 silenthunter

A Szudán határain belül fekvő Nyugat-Darfúrban bombázott célpontokat a csádi légierő, ezzel megsértve az ország szuverenitását. Csád elvileg a Szudán által támogatott, UFR nevű lázadó csoport állásait célozta meg Umm Dukhun környékén, a lázadók szerint mintegy 50 civil halt meg és 100 megsebesült (szerintük egyébként csádi földön történt az incidens). A két ország között legutóbb májusban durvult el a helyzet hasonlóképpen, akkor Csád szárazföldi offenzívát is indított a Szudán által bújtatott gerillák ellen.

Becserkészte és megölte a kenyai hadsereg az ország Mount Elgon körzetében aktív SLDF (Sabaot Land Defence Force) milícia egyik parancsnokát. Robert Kwamoi (alias Roberto Carlos) Kitale városában bújkált öt társával együtt, akiknek sikerült elmenekülnie. A hadsereg most folytatja a hajtóvadászatot az egykor több ezer tagot számláló, a Sabaot etnikumhoz tartozó lakosok jogaiért harcoló szervezet maradványai ellen.

Ismét teljesen kivonult Szomália területéről az etióp hadsereg, akik május közepe óta voltak jelen a határ menti Kalabeyr városkában. Az etiópok - szokásukhoz híven - nem fűztek kommentárt az eseményhez. Közben a Galgaduud régióban fekvő Guriel városában robbanás történt; a területet irányító Ahlu Sunnah Waljamaa mozgalomhoz tartozó egyik vallási vezető volt a gránáttámadás célpontja. Az ASW az incidens felderítéséig kijárási tilalmat vezetett be a közép-szomáliai városban.

 

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália szudán kenya csád darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr61254726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása