HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Megölték a Boko Haram szekta vezetőjét a nigériai katonák

2009.07.31. 03:44 silenthunter

Bedurvult a nigériai hadsereg a Boko Haram szektával szembeni fellépésében: emberei először őrizetbe vették, majd pedig szitává lőtték az azt vezető Mohammed Yusufot a Borno állambeli Maiduguriban. Yusuf egyes források szerint könyörgött az életéért: érthetetlen, mi szükség volt megölésére, ha már fogoly volt. Harc közben halt meg Yusuf egyik helyettesen, Abubakar Skekau és az őt követő 200 ember is, akik megpróbálták elhagyni a várost. Az összecsapásokban eddig legalább 6 katona is meghalt. Emberi jogi szervezetek a szituáció és a hadsereg brutális fellépésének azonnali kivizsgálását követelik. Közben az ország muszlimok lakta északi államaiban is sok helyütt voltak incidensek. Bauchi államban 180 túsz, nők és gyermekek szabadult a hadsereg egyik akciójában, őket eddig állítólag a Boko Haram tagjai kényszerítették kooperációra. Yobe államban 43 fegyverest öltek meg a hatóságok Potiskum egyik külvárosában. Taraba állam fővárosában, Jalingóban megtalálták és becsukták a szekta egyik kiképzőközpontját. Kano állam Wudil városában lerombolták a szekta helyi vezetőjének a házát és egy mecsetet. Fokozott készenlétbe helyezték a karhatalmi erőket Oyo és Niger államokban is, ahol esetleg incidensekre lehet számítani. Eddig úgy tűnik a hadsereg van nyerésben, kérdés azonban hogy reagálnak a szektatagok vezetőjük érthetetlen halálára. Folyt.köv.

Aknatámadás érte a szomáliai parlament épületét, miközben a képviselők épp bent üléseztek. Ugyan egy lövedék sem találta el az épületet, azonban a környező házakban 15 ember megsebesült. Kérdés, milyen munkát lehet végezni ilyen körülmények között - bár a képviselők nyilván hozzá vannak szokva a harc közelségéhez. Nagyon aktuálisnak tűnik az ENSZ új tervezete, mely szerint az irakihoz hasonló Zöld Zónát kellene létrehozni Mogadishuban. A szervezet szomáliai főmegbízottja szerint amúgyis itt az ideje, hogy az ENSZ visszatérjen az országba - azt már csak én teszem hozzá, hogy lehet hogy ez itt már az utolsó pillanat rá.

Pontosítás a tegnapi algériai támadással kapcsolatban: 11 halott katona, Damous környékén (Tipaza provinciában), nem fegyveresek hanem egy rakat útszéli bomba, és természetesen az AQIM vállalta magára az akciót. Annyi új infó, hogy talán megért egy külön bejegyzést.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz algéria szomália nigéria

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr851278914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása