HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Felszámolja a "nigériai talibán" maradványait a hadsereg

2009.08.01. 03:18 silenthunter

A nigériai rendőrség és hadsereg tegnapi győzelme után, melyben szétverték a Boko Haram szekta központját és tisztázatlan körülmények között megölték annak elfogott vezetőjét ma az országban folytatódott a szekta maradványainak felszámolása. A fővárosban, Abujában a Boko Haram 38 tagját tartóztatták le, a Plateau állambeli Jos városban pedig 18-at, köztük egy ghánai állampolgárt. A fő csata színhelyén, a Borno állambeli Maiduguri városában még mindig holttestek százai fekszenek az utcán, miközben a helybeliek nagy része leborotválta a szakállát, nehogy az efféle arcszőrzetet előíró szekta tagjának nézzék a hatóságok. Nem meglepő módon a Boko Haram megmaradt emberei is ugyanígy tettek, és a hírek szerint Gamborunál egy csoportjuk keresztüljutott az ellenőrzésen és most Csád felé tart. Nem meglepő ezért, hogy a legtöbb államban változatlanul rendkívüli biztonsági intézkedések maradtak érvényben, sőt Cross River, Ogun és Taraba államokban épphogy most vezettek be ilyeneket. Fontos kérdés lehet, miért és hogyan ölték meg Mohammad Yusuf szektavezetőt fogságba esése után: a hivatalos verzió szerint szökni próbált, ezt kevesen hiszik el, annál inkább mivel a kormány arról beszél, Yusuf halála a legjobb, ami történhetett. Így vagy úgy, a krízis végre rendeződni látszik.

Négy ember halt meg és hat megsérült a szomáliai Mogadishuban, amikor kormánycsapatok nyitottak tüzet egymásra. A harcban Janakow igazságügyminiszter személyi milíciája és egy másik csoport vett részt. Még éppen ez hiányzik a kormányzatnak, hogy emberei immár egymásra is lőjjenek... Ha minden igaz, a konfliktust azóta sikerült rendezni.

Megint Közép-Afrikában csaptak le az ugandai LRA lázadók, azonban most túl keménynek bizonyult számukra az általuk kiválasztott dió. Mboki falut támadták meg, ahol azonban éppen egy csádi kereskedőcsapat tartózkodott: az LRA-nak ugyan sikerült két csádit megölni és hatot megsebesíteni, azok azonban viszonozták a tüzet, három gerillát leterítve és többeket megsebesítve. A felbátorodott csádiak ezután a bozótba is követték a hátráló fegyvereseket, ahol további négy holttestet találtak (a korábbi sebesültek egy része). Rossz rágondolni, mi lett volna a faluval a kereskedők nélkül: ez most így aránylag happy end.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália nigéria közép afrikai köztársaság

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr141280860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása