HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Dél-Szudán háborúval fenyegette Ugandát

2009.08.03. 13:03 silenthunter

Immár 780-ra becsülik az észak-nigériai Borno állam Maiduguri városában lezajlott vérengzés áldozatainak számát. Mint arról a blogon korábban beszámoltam, a nyugati oktatást (és áttételesen a nyugati kultúrát) elutasító Boko Haram szekta tagjai csaptak össze a rendőrség és a katonaság erőivel, akik brutálisan szétverték az előtte hasonlóképpen brutálisan tomboló szektatagok gyülekezetét. Az áldozatok mennyiségét idáig 300 köré tippelték, a holttestek száma azonban ennek többszöröse. A testeket tömegsírokba temetik majd. A hatóságok figyelmeztettek: Borno államban még lehetnek elszórt, harckész Boko Haram sejtek, akik a beállt csendet újjászervezésre használhatják fel. A katonaság félelmét a lakosság is megérzi, a helyszín beszámolók folyamatos vegzálásról és általános félelemről számoltak be. Valahogy nem divat most szakállat viselni Maiduguriban - ez volt ugyanis a Boko Haram megkülönböztetőt viselete.

Hajmeresztő hír Ugandából: most került nyilvánosságra, hogy amikor július közepén az országba látogatott a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által körözött Omar Beshir szudáni elnök, akkor Dél-Szudán autonóm régió magas rangú (egy tábornok és két miniszter) küldöttséget menesztett Ugandába, akik közölték a helyiekkel: ha őrizetbe veszik Beshirt, háborúra számíthatnak, sőt felmerült hogy "második Szomáliát" csinálnak az országból, öngyilkos merényletekkel és klánmilíciákkal. Durva fenyegetés: adalék lehet ahhoz, miért nem követte az egyébként ICC-tag Uganda a szervezet határozatát. Másrészt az eset jól mutatja Beshir erejét otthon, hiszen Dél-Szudán elvileg ellenséges terület: ugyan vezetői kiegyeztek Khartoummal, 2011-ben mégis önállósodási népszavazásra készülnek. Ha dél ennyire kiáll az elnök mellett, nem lehet csodálkozni rajta, hogy az észak úgy összezárt az ICC-határozat ellen.

Szólj hozzá!

Címkék: szudán nigéria uganda dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr801292510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása