HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

32 déli fegyveres csoport szerelt le Nigériában

2009.08.09. 03:44 silenthunter

Az országban lappangó ellentéteket hozott felszínre a tanzániai miniszterelnök egy mondata. Mizengo Pinda egy kérdésre válaszolva elmondta, örülne ha az országban csak egy kormányzat, egy állam létezne. A politikai rendszer ugyanis a történelmi hagyományok miatt kétosztatú: a központi mellett létezik egy különálló, autonóm zanzibári kormányzat is. Az ország 1964-es létrejöttekor ugyanis az a döntés született, hogy a Tanganyikába beolvadó, ám autonóm egységként működő Zanzibár saját intézményeket kap. Tanganyika nem kapott ilyeneket - a közös tanzániai szervekben ugyanis akkora túlsúlya van a Zanzibár szigetnél többtízszer nagyobb földterületnek, hogy felesleges vízfejnek tűnne. Pinda most a zanzibári szervezetet kezdte ki: érvelése egyaránt gazdasági és államszemléleti. Pont ez utóbbi ok miatt alakult ki erős ellenállás a miniszterelnökkel szemben: a zanzibáriak ugyanis attól félnek, autonóm politikai képviseletük megszüntetése miatt be- és elolvadás lenne a sorsuk a tanzániai embertömegben.

Komoly ceremónia keretén belül 32 fegyveres csoport vezetője fogadta el a kormányzat amnesztiaajánlatát Nigériában. Az Abujában megrendezett ceremónia keretén belül Yar'Adua elnök fogadta a gerillákat, és örömét fejezte ki, hogy egyre több fiatalt sikerül visszacsábítani a "bozótból". A megtérőket képviselő "Boyloaf tábornok" nevű lázadóvezér azonban rámutatott: a fegyveresek valós problémára reagáltak, a Niger-delta népeinek szenvedésére, amit a kormányzat még mindig nem oldott meg. A valós cél pedig ez kell hogy legyen: amíg nyomor és kiegyensúlyozatlanság jellemzi a déli viszonyokat, minden leszerelt gerilla helyére újak fognak beállni népük jogaiért harcolva.

Újabb LRA-támadásokat jelentettek Közép-Afrikából. Az ugandai lázadók akciója nyomán mintegy 1000 embernek kellett elmenekülnie Gouberé és Ligoua településekről, ők most a közeli Obóban kerültek elszállásolásra. Áldozatokról nem érkezett hír.

Néhány nap szünet után ismét kemény harcok a szomáliai Mogadishuban: az iszlamisták fészkének számító Bakara piac közelében kitört tűzharc után valaki (nyilván a kormánykatonák) tüzérsége lőni kezdte a piac területét, legalább 10 ember meghalt, 12 pedig megsebesült. Az áldozatok többsége "természetesen" civil. Harc volt a békésnek számító Mudug régióban is: Harardere városában két klánmilícia esett egymásnak. A halottak számáról nincs információ, a helyi önkormányzat vezetője azonban figyelmeztetett: a harcnak valószínűleg nincs vége, a két klán hamarosan újra egymásnak feszülhet.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália nigéria tanzánia közép afrikai köztársaság

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr691310524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása