HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Incidensek ellenére is kitart a tűzszünet Nigériában

2009.08.11. 03:41 silenthunter

Miközben a nigériai Niger-delta militáns csoportjai között egyre erősebb az ideológiai harc azzal kapcsolatban, érdemes-e elfogadni a kormányzat által felkínált amnesztiatervezetet, mindkét szembenálló fél elhatározottságát a béke mellett próbára tette egy-egy incidens. Delta államban rablótámadás ért egy hajót, az elkövetők megöltek egy őrt, másokat megsebesítettek. A fegyveresek a hatóságok szerint a gerillák tömegét adó Ijaw népcsoporthoz tartoztak. Bayelsa államban viszont egy gerillavezér halt meg: a Kitikata néven futó férfi még múlt csütörtökön sérült meg egy tűzharcban, kórházi kezelés híján pedig belehalt sérüléseibe. Mindkét fél a tűzszünet megsértéséről beszél, ám az eddig úgy tűnik, kitart. Az amnesztiaprogram sorsa végül a MEND szervezet (nem)csatlakozásán múlhat, eddig azonban nem látszik, hogy a csoport és a kormány képes lenne megegyezésre.

Ismét merényletet hajtottak végre a szomáliai Mogadishuban: a Wabheri körzetben történt robbantásban három ember meghalt, négy megsebesült, a halottak közt van két rendőr is. Közben kijárási tilalmat rendelt el a Puntland autonóm régió Galkayo városában, ahol néhány napja lelőtték Warsame Abdi információs minisztert. Puntland komolyan veszi az esetet: az autonómia kikiáltása, 1998 óta nem fordult elő, hogy az ország ezen nyugodt részén ilyen történt volna. A tetteseket most gőzerővel keresik.

Öt napos intenzív tárgyalás után végre sikerült megegyezni Madagaszkár négy fő pártjának átmeneti kormány felállításáról és új választások lebonyolításáról 2010-ben. Mint ismeretes, az országban Andry Rajoelina vezetésével puccs történt Marc Ravalomanana elnök ellen, aki az afrikai szárazföldre menekült. A feleket most Joaqim Chissano egykori mozambiki elnök tudta asztalhoz ültetni. A sikerek ellenére egy nagy feladat még hátravan, ez pedig az új kormány posztjainak elosztása a négy fél között.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália madagaszkár nigéria puntland

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr931312291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása