HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Iszlamisták Mogadishuban, ismét feszültségek a nigériai josban

2009.01.04. 09:47 silenthunter

Szomáliában folytatódik az etióp csapatok kivonulása, ezúttal Balanbal városát adták fel. A következő napok, órák megmutatják majd, kinél van a valódi erő az érdekcsoportok közül. Nem különösen jó jel, hogy Mogadishuban az iszlamisták vették át 3 elhagyott ellenőrzőpont felett az uralmat. Ezek az iszlamisták azonban a mérsékelt, ARS frakcióhoz tartoznak, akik már kiegyeztek a központi kormányzattal és részt kérnek a hatalomból.

Nigéria déli részén fegyveresek felrobbantották az Agip cég egyik olajvezetékét Delta államban. Könnyen lehet azonban, hogy ez mindössze helyi fiatalok "csínytevése", nem pedig terrorakció, legalábbis a lázadó MEND csoport tájékoztatása alapján ez a helyzet. Ennél sokkal nagyobb problémát jelenthet, hogy a tavaly véres harcokat látó Jos városában ismét 26 embert tartóztattak le a növekvő feszültségek miatt. Az utcán újra katonai járőrök vannak, akik igyekeznek megakadályozni az etnikai villongások kiújulását.

Ghanában bejelentették, hogy az ellenzék jelöltje nyerte a választásokat, szűk előnnyel. Úgy tűnik, sikeres lehet a békés hatalomátvétel, ami nagy pillanat az ország, sőt Afrika egészének történetében.

Zimbabwéban Mugabe elnököt a kényszer arra vitte, hogy a hírek szerint egységkormány létrehozásán gondolkozik. az elnök máris kirúgott 12 minisztert, az ellenzék vezetője azonban jelezte: csak akkor hajlandó a koalícióra, ha ő maga lehet a miniszterelnök.

Bár az új guineai elnök, Mousa Dadis Camara életrajza tisztának tűnik, nem mondható el ez a junta minden tagjáról: egyik vezetőjüket kínzással vádolják. Meglátjuk, mennyire hajlíthatatlan az elnök keze, ha saját szövetségeseiről van szó.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália nigéria zimbabwe ghána guinea conakry

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr9856462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása