HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Bekeményített a szudáni kormányzat

2009.01.15. 07:58 silenthunter

Hosszú idő után megint Szudánból érkeztek a legmeredekebb hírek. Beshir elnök kormányzata nem elég, hogy megint bombázta a darfúri lázadókat (JEM), őrizetbe vette az egyik legfőbb (északi) ellenzéki vezetőt, Hassan al-Turabit is. Turabi emblematikus figura, döntő szerepe volt a mostani elnök hatalomra kerülésében is. Azonban az utóbbi időben a rendszer kemény kritikusává vált, és felszólította Beshirt, hogy működjön együtt a nemzetközi bírósággal, mely háborús bűnökkel vádolja őt. A térséghez kapcsolódó hír, hogy az ENSZ vállalta, hogy felváltja a 3300 fős EU-missziót Csádban és Közép-Afrikában. Az 5500 fősre tervezett MINURCART kontingens feladata a menekülttáborok védelme lesz, ahol mintegy 500.000 szudáni/csádi menekült él.

Szomáliában az etiópok újabb bázisokat ürítettek ki a fővárosban, Mogadishuban, de még ez sem ment összecsapások nélkül: 24 ember halt meg egy piacon kialakult harcban, ahol az etiópok tüzérséget is bevetettek. Az Al-Shabaab milíciái közben az elnöki palotát támadták, ott 5 civil halt meg. A szervezet egyik vezetője, "Abu Mansur" sejk bejelentette 2 magas rangú embere halálát az ország közepén fekvő Guriel városában, ezzel is alátámasztva, mennyire kemény a harc ott az Ahlu Sunnah Waljamaa nevű, etiópok által támogatott csoporttal.

Az ugandai hadsereg egyre aggresszívabban támadja az LRA lázadó csoportot Kongó területén, a harcokban most 2 embert öltek meg, 2 másikat elfogtak. Kongó keleti részén közben érik a harcok újabb köre: a kongói és a ruandai hadseregek az ország területén lévő hutu fegyveres csoport, az FDLR elleni csapásra készül, miközben annak fő ellenfele, a CNDP két részre esett szét. A CNDP/Ntaganda frakció bejelentette, kész támogatni az akciót, azonban nem érzi magára vonatkozónak a nairobiban tárgyaló CNDP-küldöttség által tett engedményeket. A nairobi tárgyalásokat elfogadó "régi" CNDP (Nkunda tábornok vezetésével) viszont attól tart, a kongói hadsereg nem az FDLR ellen készül hadba, hanem pont annak oldalán, ellenük. (A szervezetekről több infót a jobb oldali, kongói dossziéban találhatsz.)

A nigériai lázadó csoport, a MEND, felmondta a kormánnyal szeptemberben kötött tűzszünetét. A kiváltó ok egyik vezető emberük tegnapi halála (lásd lejjebb 1/13). A tűzszünet ősz óta eddig többék-kevésbé kitartott, meglátjuk, az új fejlemények mennyire vetik vissza az amúgyis kritikus helyzetben lévő közbiztonságot a Niger-deltában.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz etiópia szomália szudán nigéria ruanda uganda csád darfúr közép afrikai köztársaság kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr26878921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása