HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Aktív Al-Shabaab Szomáliában

2009.02.13. 01:10 silenthunter

Aktív napot zárt a szomáliai Al-Shabaab iszlamista ellenálló szervezet. Vezetője tagadta a tegnapi híreket, mi szerint tárgyalt Ahmed új elnökkel, szavainak a nap során elkövetett mogadishui aknavetős támadás (2 halott, 6 sebesült) adott nyomatékot. A lövedékek a kikötőben épp dokkoló AU utánpótlásszállító hajót célozták, az áldozatok túlnyomó részt egyszerű dokkmunkások. Közben a Shabaab délen a Sharia törvénykezés szerint kivégezte az egyik saját katonáját emberölésért. A nyilvános kivégzésre azután került sor, miután az áldozat családja kijelentette: csak a véráldozatot fogadják el fizetségül saját halottjukért. Befutott a tegnapi összecsapások eredménye is: az Ahlu Sunnah Waljamaa vereséget mért az iszlamistákra az ország közepén elterülő Galgaduud tartomány Masagawa városában. A csatában 4 ember meghalt, köztük a helyi Shabaab-parancsnok, 7 további megsebesült. És még mindig Szomália: az új puntlandi vezetés lecsapott a kalózfalunak számító Marero-ra, erőik ott 2 hajót, 7 hajómotrot, üzemanyagot és felszerelést zsákmányoltak. Farole elnök erélyes fellépést igért a tengeri bűnözés ellen, ez jó kezdetnek tűnik, még ha maguk a kalózok el is tudtak iszkolni. Közben erősödik az amerikai fellépés is a kalózok ellen: tegnap 7, ma 9 portyázót kapcsoltak le a vízen a US Navy erői.

Folytatódik a ruandai hadművelet a hutu FDRL lázadók ellen kongói területen. A mai nap sikeresnek volt mondható, több csoport is megadta magát (köztük egy Mai Mai milicista ezredes), valamint Lubero környékén a közös csapatok (JTF) harcban késztettek meghátrálásra egy FDRL-csoportot. Az ország északi részén az ugandai hadsereg sikertelennek tűnik: bár vannak jelei az LRA mozgalom felbomlásának, a helyiek inkább az önvédelemre vannak berendezkedve a gyilkosságok, erőszak, csonkítások és emberrablások árnyékában.

Hírek a nigériai olajháború legújabb köreiről: a katonaság integrált erői (ez is JTF mint Joint Task Force) 22 csónaknyi lopott nyersolajat foglaltak le Delta államban, az olajmunkások szakszervezetei pedig 3 hétre felfüggesztették sztrájkjukat. Ezek kormányzati sikerek, némileg beárnyélkolják azonban őket az emberrablókkal való folyamatos egyeszkedésekről, valamint 2 milliós váltságdíjakról szóló pletykák.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália nigéria ruanda uganda kalózok puntland kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr87940278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása