HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

8 katona halt meg Algériában, újra zavargások Madagaszkáron

2009.02.17. 00:18 silenthunter

Folytatódnak az elmúlt hét során kezdődött összecsapások az algériai Al-Qaeda szárny (AQIM) és a kormányerők között. Ezúttal Tebessa környékén egy bomba 5 katonát ölt meg, 4 másikat pedig megsebesített. Boumedes régióban (Algiershez közel) katonának álcázott fegyveresek 3 igazi katonát lőttek le. Egy ellenőrzőpontnál leállítottak egy buszt, majd amikor a 3 civil ruhás katona jelentkezett a "bajtársaiknál", azok azonnal lelőtték őket. Egy másik Boumedes környéki incidensben viszont a katonaság lőtt le egy AQIM-tagot egy rajtaütésben. Ahmed Belaid nem volt magas rangú káder, azonban 15 éves ellenállói tapasztalata miatt nagy tisztelet övezte. Az algériai erőszakot közvetve Bouteflika elnök február 12-edikei nyilatkozata indította el, amikor bejelentette, harmadszor is indul az elnöki tisztségért.

Kudarcba fulladtak a Ravalomanana madagaszkári elnök és kihívója, Rajoelina antananarivói polgármester közti tárgyalások, ezért utóbbi megint az utcára hívta híveit. A 3000 tüntetőt végül könnygáz segítségével oszlatták szét. Úgy tűnik, a polgárháborús veszély a mintegy két hétnyi nyugalom ellenére sem múlt el az országban.

Szomália egyik etióp határ menti települése két hírben is szerepelt a napokban. Dholow településen egyrészt az etióp katonák letartóztattak 3, eddig velük szövetségesnek tűnő szomáli hadurat, köztük Mohamed Dheere egykori mogadishui polgármestert. A letartóztatások oka nem ismert, de könnyen lehet, hogy az etiópok prioritáslistájának megváltozását mutatja (új kormányzat támogatása a hadurak helyett). Közben Dolow lehet a Gedo régió felszabadítására igért új kormányoffenzíva kiindulási pontja. Gedo per pillanat az Al-Shabaab radikálisainak irányítása alatt áll.

Újabb emberrablás Nigéria békétlen déli Rivers államában: ezúttal az egykori legfelsőbb ügyészt rabolta el két állig felfegyverzett fiatal. Rivers legnagyobb városában, Port Harcourtnak manapság szinte mindennaposak a hasonló incidensek, amik egyrészt pénzszerzésre, másrész az olajháborúnak nevezett, alacsony intenzitású konfliktusban politikai előnyök kicsikarására lehetnek alkalmasak.

Szólj hozzá!

Címkék: algéria etiópia szomália madagaszkár terrorizmus nigéria

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr48947764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása