HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Békülés és Sharia Szomáliában

2009.03.01. 03:06 silenthunter

Két fontos politikai hír Szomáliából, ahol Sharif Ahmed sejk igyekszik épp egységkormányt felállítani. Az új elnök most békét kötött a két fontos fegyveres ellenálló csoport egyikével, az Iszlám Fronttal (Hizbi Islamiya), amely a napokban 50 áldozatot követelő mogadishui összecsapások egyik felelőse. Az Omar Imam sejk vezette csoporttal a főváros környékén domináns Hawiye törzs vezetői hozták létre a megállapodást, maga a vezető elítélte az akciókat és belső megosztottságra hivatkozott. Sharif elnök emellett bejelentette, hogy az iszlám Sharia törvénykezés bevezetésére készül. Ez azért sem meglepő, mert az elnök annó az ezért küzdő ICU iszlamista csoport vezetője volt. Sharif az AMISOM békefenntartókról is nyilatkozott: ugyan ő nem hívta őket az országba, az előző kormány azonban igen, tehát békével jöttek és szövetségesként kezeli őket. Az AU-csapatoktól cserében igéretet kapott a civilek hatékonyabb óvására, például hogy nem fogják tüzérséggel lőni a lakónegyedeket, mint a héten. Ezek igéretes hírek, persze változatlanul nincs az asztal mellett a legfőbb ellenfél, a radikális Al-Shabaab.

Új részletek láttak napvilágot a tegnapi nigériai katonai akcióról: a katonaság Bayelsa államban egy Kikitata nevű bandavezér csoportján ütöttek rajta, és 6 fegyverest megöltek. A csoportot az Agip helikoptere elleni támadással, a Brass létesítmény elleni akcióval (ezekről e hasábokon beszámoltunk), valamint fegyveres rablással és egy tavalyi incidensben 3 katona megölésével (Nembe városában) vádolják. Bár Kikitata megsebesült, bevonszolta magát a bokrok közé, és eddig nem került elő. A katonaság (JTF) azt reméli, ez az akció jelentősen növeli majd Bayelsa állam stabilitását.

Akcióban Robert Mugabe: a zimbabwei diktátor 85-ödik születésnapján arról beszélt, folytatódni fog a fehér farmerek kisemmizése, ami eddig is a kormányzat hivatalos közpolitikája volt. Mugabe 1980 óta elnök, most hatalmas partit rendeztek a tiszteletére. Tiszta szívemből kívánom, hogy a 90-est már ne állami pénzen rendezzék.

Csökkeni látszik a tegnapi kairói támadás jelentősége: az amerikai tanárt megszúró egyiptomi férfi korábban egy elmegyógyintézetben kapott kezelést. Ha a szervezettséget nagyjából ki is zárhatjuk, Egyiptom idegenforgalmán ez sem fog sokat segíteni, ráadásul ez a támadás akár a Gáza után közhangulat indikátoraként is szolgálhat.

Szólj hozzá!

Címkék: egyiptom olaj szomália nigéria au zimbabwe

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr37972744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása