HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Újabb puccskísérlet Guinea-Bissauban?

2009.03.02. 01:34 silenthunter

Guinea-Bissauban megint forr a levegő: a novemberi puccskísérlet (lásd az akkori gyorselemzést) után most robbanás történt a hadsereg főhadiszállásán. Bár a dolog eredete tisztázatlan (lehetne akár egy gázpalack is a hibás), van pár gyanús jel: a fővárosban a katonák utakat zártak le, 5 rádiót szedtek le az éterből, az állami rádió pedig csak zenét játszik, híradók nélkül. Ezek a reakciók újabb puccskísérletre utalnak, ami az államban szinte hagyomány. A robbanásban egyébiránt 3 katona sérült meg.

Dél-Szudán képtelen letartóztatni a hét során komoly harcokat kiprovokáló Tang tábornokot, ugyanis arra csak az északi hadseregnek (SAF) van joga. Tang csütörtökön tűnt fel Malakal városában, és mivel a déliek korábban népirtás miatt keresték, nem fogadták szívesen: a déli hadsereg (SPLA) elleni harcok során 57 ember halt meg, legalább 100 megsérült.

Tegnap arról számoltuk be e hasábokon, hogy megegyezés született a Hizbi Islamiya ellenzéki szövetség és a szomáli kormány között: nos ma erről cáfolat érkezett valamiféle szóvivőn keresztül. Nehéz megmondani, mi az igazság, úgy tűnik a nemrég alakult csoporton belül hatalmi harc folyik, ezt Inda'ade hadúr kiválása, a Hizbin belüli elhatárolódások és ez a kommunikációs zavar is jelzi. Ha a kormánynak csak a csapat egy részével sikerül megegyeznie, az is javít a globális helyzeten: Inda'ade mindenestre Sharif Ahmed elnök egykori fegyvertársa és közeli munkatársa volt.

Ruanda a diplomáciai kapcsolatok felvételére készül Kongó-Kinshashával. Az ország csapatai 1996 és 2002 között megszállóként tevékenykedtek Kongóban, a két kormány között nagyon rossz szokott lenni a kapcsolat. Idén viszont nagy meglepetésre az "Umoja Wetu" közös hadművelet keretén belül a két ország csapatai együtt léptek fel kongói területen a hutu lázadó FDRL ellen. Ruanda a héten vonult ki, azonban Kagame elnök jelezte: ha szükség van rájuk, visszatérhetnek.

Algéria összegez: az elmúlt 6 hónapban saját adataik szerint 120 lázadót öltek meg, 322 továbbit őrizetbe vettek, 22 fegyveres pedig feladta magát. A zsákmány 150 fegyverre rúg. A térségben az Iszlám Maghreb Al-Kaidája (Al-Qaeda in Islamic Maghreb, AQIM) a legnagyobb ellenálló csoport. Az mindenesetre elmondható, hogy a világsajtóba elég kevés szivárog át az algériai sikerekből.

Szólj hozzá!

Címkék: algéria szomália szudán terrorizmus ruanda guinea bissau dél szudán kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr53974635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása