HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Lelőttek egy segélymunkást Szomáliában

2009.03.20. 01:23 silenthunter

Lelőtték a World Food Program (az ENSZ világétkeztetési szervezete) egyik vezető alkalmazottját a szomáliai Mogadishuban. A férfi nem véletlen áldozat volt, a jelek szerint célzottan vadásztak rá. A WFP az ország egyes helyein többször felfüggesztette a ténykedését a munkatársait ért -többször halálos- attrocitások miatt, ami emberek ezreinek jelentette a napi kenyér kiesését. A gyilkosságok oka az lehet, hogy az iszlamista ellenállók így próbálják fékezni az országban lassacskán beinduló újjáépülési folyamatokat, távoltartva a nyugati segélyeket. Reméljük nem fog sikerülni nekik.

Bajban lehet a madagaszkári átmeneti államfő. A katonaság által segített puccsal hatalomra kerülő Andry Rajoelina első lépése az volt, hogy feloszlatta a parlamentet és a kormányt, azokat a két éven belülre igért választásokig ideiglenes szervezetekkel helyettesítve. Az EU, az AU, az ENSZ, az USA és a regionálisan fontos SADC (Dél-Afrikai Fejlesztési Közösség) is elítélte a hatalomátvételt, puccsnak nevezve azt, és máris elkezdődött a segélyek befagyasztása: Norvégia évi 14 millió dolláros támogatása leáll. A külföldi pénzek nélkül Rajoelina bajban lehet: az ország ugyanis hatalmas szegénységgel küzd, és az új államfő az ez elleni harc szlogenjével hívta az utcákra a tüntetőket. Pénz nélkül pedig nehéz lesz onnan hazaküldeni őket.

Zimbabwe pénzügyi reformot jelentett be, valamit 5 milliárd dolláros támogatásért és a nemzetközi szankciók feloldásáért folyamodott. Az USA azonban jelezte: bár az egységkormány jó jel, nem kaptak még elég bizonyítékot arra, hogy a korlátozások eltörlését komolyan megfontolják. Úgy tűnik, a gazdasági összeomlással és hiperinflációval küszködő ország még egy darabig magára marad, de talán már kicsit jobb az útirány mint eddig.

Szólj hozzá!

Címkék: usa ensz szomália madagaszkár zimbabwe

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr621013263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása