HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

ENSZ-békefenntartókat kérne a szomáliai kormány

2009.03.22. 01:24 silenthunter

A szomáliai kormány ENSZ-békefenntartók kiküldését kérte országukba, ami a pillanatnyilag 3400 fős AU-missziót (AMISOM) válthatná. Emellett az országra 17 éve érvényes fegyverembargó feloldását is kérték, hogy felszerelhesség az újjáalakult hadsereget (Joint Security Force, JSF). A JSF az iszlamista ICU milíciák és a kormányzati hadsereg maradványainak összeolvasztásából jött össze. A kérések sorsa egy április 22-én esedékes brüsszeli konferencián dőlhet el. A kormány kijelentései azonban belföldön már most is ellenállásba ütköztek egyes iszlamista vezetők részéről.

Beiktatták Madagaszkár új elnökét, a puccsal hatalomra került Andry Rajoelinát. A fejlemény gyakorlatilag alkotmányellenes, Rajoelina ugyanis csak 33 éves az előírt 40-nel szemben. Ráadásul sem az afrikai országok, sem a nyugat nem ismeri el az új elnök legitimitását. Az új kormány nagyon gyorsan nagyon nehéz helyzetbe kerülhet.

Az ugandai határnál fekvő dél-szudáni Nimule városában lázongó SPLA-katonák (ez Dél-Szudán autonóm hadserege) okoznak bajt: a pénzt követelő fegyveresek lezárták az Ugandába vezető utat: autók és emberek százai most a csoport túszaivá váltak. Az SPLA által a helyszínre küldött ezredest elkergették, a helyiek pénzét nem fogadták el, fosztogatnak és erőszakoskodnak. A krízist Dél-Szudán kormányzatának kell majd megoldania, akiknek ez pont most, amikor a világ szeme Szudánra irányul, ez nagyon nem hiányzott.

A nigériai olajipari munkások két fő szakszervezete (NUPENG, PENGASSAN) három napos sztrájkot hirdetett meg szerdára. Az ok a munkások rossz biztosítása, az őket ért támadások megnövekedett száma, amit a hadsereg képtelennek tűnik kivédeni. A sztrájk újabb csapást jelenthet Nigéria egyébként is küszködő olajiparára.

A guineai junta, vezetője, Dadis Camara igazi tévésztár lett országában: este 9kor kel, és utána élő adásban vegzálja politikai ellenfeleit főhadiszálásán. A "Dadis Show" az elmondások szerint egyedülálló és lebilincselő élmény, érdemes róla elolvasni ezt a ma megjelent cikket.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália madagaszkár szudán nigéria uganda dél szudán guinea conakry

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr361017339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása