HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Mégsem kellenek a békefenntartók Szomáliának?

2009.03.24. 01:42 silenthunter

Nagy bajba keverte magát Szomália frissen kinevezett külügyminisztere, amikor múlt héten azt nyilatkozta: országa kérne az AU-békefenntartók létszámának megnövelését, valamint esetleg az AMISOM ENSZ-misszióvá való felfejlesztését is. Azóta törzs vezetők (lásd tegnap), az információs miniszter, Puntland régió, sőt még a miniszterelnök is szembeszállt a kijelentéssel, mondván, a külföldi csapatok jelenléte ellentétes az iszlám törvénnyel, és ezért 120 napon belül kérik a kivonulásukat. Közben az eddig konszolidálódni látszó, ám bévül megosztott Hizbi Islamiya fegyveres csoporton belül a radikálisok átvették az uralmat, elcsapták az eddigi vezetőt és az AMISOM-ellenes kijelentéseket tevő Hassan Amey sejket nevezték ki a helyére. A Hizbi csapatai Bakool régióban máris szent sírokat romboltak le, ezzel provokálva az ottani legfőbb riválisuknak számító mérsékelt, szufi Ahlu Sunnah milíciákat. És még mindig Szomália: 2 ember meghalt, legalább 5 pedig megsebesült, amikor az északi Puntland autonóm régióban zavargások törtek ki egy ismert sejk letartóztatása. Osman sejket Bosasóban vették őrizetbe, az utcára vonuló hívei akkor sérültek meg, amikor a kődobálásra a rendőrök éles lőszerrel válaszoltak.

Nigéria Delta államában sikerről számolhatott be a hadsereg (JTF), miután megtámadták és elfoglalták Kingsley Opuye bandavezér csapatának bázisát Abiteye környékén. A katonák rajtaütöttek a fegyvereseken, akik rövid tűzharc után eliszkoltak, gazdag zsákmányt hagyva a hadseregnek. Opuye emberei az olajvonalak ellen hajtottak végre támadásokat - eddig. Ez a siker azonban csekélységnek tűnik annak fényében, hogy szerdán elkezdődhet az olajipari szakszervezetek sztrájkja.

Sikerült feloldani a veterán katonák körül kialakult krízist a szudáni Nimule városában (lásd itt), miután Salva Kiir dél-szudáni elnök személyesen érkezett a helyszínre. A gépjárműforgalom az ugandai átkelőnél immár mindkét irányban folyamatos.

Eritreába látogatott Omar Beshir szudáni elnök, aki ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. Eritreára azonban ez a parancs nem érvényes, mert nem ratifikálta a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) alapokmányát. Beshir pedig utazik, amíg van hová: előfordulhat, hogy a hó végi katari Arab Liga értekezlet már nem fog összejönni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália szudán nigéria eritrea puntland dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr711021590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása