HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Keményedő harcok Közép-Szomáliában

2009.05.19. 03:44 silenthunter

Szomália középső részén folytatódtak a napok óta tartó összecsapások, a radikálisok aránylag komoly sikereivel. Miután az Al-Shabaab a napokban bevette a fontos Jowhar városát, Hizbul Islam-beli szövetségeseik most ellenállás nélkül benyomultak az attól közvetlenül északra lévő Mahaday városba, újabb csapást mérve Mogadishu stratégiai pozíciójára. Közben a Hiiraan régióban lévő Ayn falucskában kormánypárti csapatok rajtaütöttek a Shabaab egyik konvoján, és 3 emberüket megölték - 4 civil is a lövöldözés áldozata lett. A kormánypártiak elérték taktikai céljukat, mivel sikerült a konvojt visszatérésre kényszeríteniük Bulo Burte városába, és így nem tudott beavatkozni a Mahas városáért folyó harcokba. A szorongatott helyzetben lévő kormányzatot egy véletlen baleset is segítette: Mogadishuban felrobbant a Shabaab egyik fegyverraktára, 17 ember meghalt, köztül 4 külföldi harcos. Közben a tengeren először hajtott végre akció a kifejezetten a kalózok ellen létrehozott CTF 151 hajócsoport: az amerikai Gettysburg és a dél-kóreai Munmu the Great egy kalóz-anyahajót és annak 17 fős legénységet kapcsolta le (az akció plasztikus leírását érdemes elolvasni). A kalózokat a szárazföldön is vegzálják: Puntland regionális rendőrsége 15 embert kapcsolt le a napokban.

Az olaj szállítására használt kanálisok teljes blokkolását igérte a hadsereggel napok óta intenzív harcot folytató MEND nigériai lázadó hadsereg, bejelentve: innentől kezdve magára vessen az a hajó, ami megpróbálkozik az átjutással. Bár a hadsereg propagandáról beszél, a MEND nem teljesen sikertelen eddigi ellenállásában: a Niger-deltában napi 25.000 hordó olajjal csökkent a kitermelés az erőszak mellett, hogy a 60 fős emberáldozatról ne is beszéljünk. A MEND most a harc északra való kiterjesztését igérte, és azt, hogy innentől kezdve a kizsákmányolónak gondolt kormánytisztviselők és az ország északi részéből származó olajipari vezetők lesznek a fő célpontjai.

Elkapták a február 22-edikei egyiptomi terrorakció kivitelezőit (lásd a vonatkozó cikket). A három feltételezett merénylő egyiptomi, az esetről némileg bővebb információ itt.

Szólj hozzá!

Címkék: egyiptom olaj szomália nigéria kalózok puntland

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr161130787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása