HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

32 halott a kiújuló kongói harcokban

2009.06.20. 20:43 silenthunter

Újabb olajvezetéket robbantottak fel a nigériai MEND lázadók. Ezúttal az Agip egyik csövét vették célba, a Bayelsa állambeli Nembe Creek környékén. Az akció az olasz cég kitermelését jelentősen visszavetheti olaj és földgáz tekintetében is. Talán a gerillák ugyanazon csapata támadta meg a környékbeli Ubieku falut is, ott két katona eltűnt, a helyiek pedig menekülni kényszerültek. A MEND azt is állítja, hogy robbanószerek segítségével tönkretette a katonaság egyik hajóját és lefegyverezte a rajta lévő 7 katonát, ez utóbbit a hadsereg persze tagadja. Közben bonyolódik a tegnap lefoglalt, fegyverekkel teli repülő ügye: úgy tűnik, az Ukrajnából induló szállítmány a lázadókhoz tartott, méghozzá Egyenlítői Guinea érintésével.

Az utóbbi három nap harcaiban 32 ember halt meg Kongó Kivu tartományában. A küzdelem szerdán kezdődött, amikor a hutu FDLR lázadók egy csoportja lerohanta Nyabiondo városában lévő helyőrséget. Az ENSZ-erők által is támogatott katonáknak pénteken sikerült kiszorítani a gerillákat a településről egy ellentámadásban, a lázadók közül 27-en estek el.

Miközben a tegnapi beledweynei robbantás halálos áldozatainak száma immár 35-re tehető, az esetnek nem várt hatása lehet a szomáliai iszlamista csoportok közti belső dinamikára. Aweys sejk, a Hizbul Islam vezetője ugyanis elítélte a támadást, amit a velük szövetséges Al-Shabaab csoport követett el, és azt mondta, az "ellenség" követte el ezt a támadást. Aweysről a napokban röppent fel a hír, hogy kész tárgyalni korábbi szövetségesével, Sharif Ahmed elnökkel. A Hizbul Islam a kormány oldalára való átállása pedig eldönthetné a polgárháború sorsát. Ebből azonban a terepen még nem látszik semmi, a nap során ugyanis Mogadishu Yaqshid, Karan és Shibis körzeteiben összecsaptak egymással az Al-Shabaab által támogatott Hizbul-milíciák és a kormányerők. A sajtó 4 halottról és 10 sebesültről tud, a halottak közt van Mohamed Husein Addow parlamenti képviselő is.

Ismét megbicsaklottak a szudáni kormányzat és a darfúri JEM-lázadók közti, a katari Dohában február óta zajló béketárgyalások. Az ok ezúttal a kormány fogságában lévő lázadók sorsa körüli kompromisszumképtelenség, a JEM a halálra ítéltek tucatjainak szabadon bocsájtását szeretné. A tárgyalások talán 2 hónap múlva folytatódhatnak.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália szudán nigéria darfúr kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr891197549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása