HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Azonnali katonai beavatkozást kér a szomáliai kormány

2009.06.21. 15:46 silenthunter

A szomáliai parlament még annál is komolyabb bajban lehet, mint ami kifelé látszik. A parlament elnöke, Adan Mohamed Nur "Madobe" ugyanis a testület nevében arra kérte a szomszédos országokat (Etiópia, Kenya, Dzsibuti) hogy 24 órán belül küldjenek katonai segítséget Szomáliába. Ez nagyon dramatikus bejelentés, azonban nem előzmények nélküli. Csütörtökön egy öngyilkos merénylet végzett a védelmi miniszterrel és további 35 emberrel. Mogadishuban folyamatosak a harcok, és úgy tűnik a kormányerők olyannyira visszaszorulóban vannak, hogy a parlament immár nem is az eredeti helyén ülésezik, hanem az AU-békefenntartók által védett elnöki palotába vonult vissza. Etiópia, amely 2006-ban már egyszer alányúlt a kormányzatnak és visszaverte az iszlamista lázadókat, csak nemzetközi mandátummal lenne hajlandó visszatérni az országba, ahonnan az év legelején vonult ki. Kenya bejelentette, nem fogja ölbe tett kézzel nézni a szomáliai helyzet romlását. A kormányzat hajlandóságát azonban csökkentheti az Al-Shabaab fenyegetőzése, akik Nairobi elleni támadást ígérnek egy beavatkozás esetén.

Folytatódik az egykor Kongóban harcoló, de eredetileg ruandai hutu FDLR-lázadók visszatérése hazájukba. A folyamatot az ENSZ helyi missziója (MONUC) felügyeli, akik a lefegyverzés mellett a reintegrációra is hangsúlyt fordítanak. Az elmúlt héten a MONUC 57 embert küldött át a határ túloldalára, ami rekordnak számít. Az ENSZ abban bízik, a ruandai erők lefegyverezése és hazatérése növelheti a közbiztonságot a határ kongói oldalán.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz etiópia szomália ruanda kenya kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr411198893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása