HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Etnikai harcok Dél-Szudánban: legalább 43 halott

2009.08.30. 03:48 silenthunter

Marhatolvajok és katonák csaptak össze egymással Dél-Szudán Jonglei államában. A régiót megrázó kemény és véres incidensek legújjabbikában ezúttal Wernyol falucskát támadták meg a Lou Nuer törzshöz tartozó harcosok, legyőzték a hadsereg ott állomásozó, kis létszámú egységét, majd fosztogatásba és öldöklésbe kezdtek. A helyi, Bor Dinka etnikumhoz tartozó lakosság szerencséjére sikerült riadóztatni a dél-szudáni hadsereg (SPLA) közelben állomásozó csapatait, és a kiérkező mintegy 70 katona sikeresen visszaverte a támadókat. Az áldozatok számát legalább 43-ra teszik, közülük hét katona, a többi helyi civil, a támadók halottjainak száma ismeretlen. A sebesültek számát ötven felettire teszik, köztük van 3 katona is. A hadsereg visszajuttatta az elrabolt állatokat a tulajdonosaikhoz, és most megerősített jelenléttel próbálja a település biztonságát garantálni.

Elraboltak két az ENSZ és AU közös darfúri békefenntartó missziójához (UNAMID) tartozó civilt. A nigériai férfit és tanzániai nőt a nyugat-darfúri Zalingei városában támadták meg magukat lázadónak nevező, ám később váltságdíjat követelő és banditának tartott fegyveresek. Ez az első alkalom, hogy az UNAMID munkatársait próbálják elrabolni, eddig a segélyszervezeteket célozták: két júliusban elrabolt ír segélymunkás változatlanul fegyveresek fogságában van.

Etióp katonák vonultak be a szomáliai hadsereg egységeivel a Szomália nyugati részén fekvő nagyváros, Beledweyne nyugati részébe, majd bázisokat hoztak létre a területén, valamint a közeli Burjada Inka faluban. Beledweyne nyugati felét az iszlamista lázadókhoz hű klánok uralták eddig, míg keleten a kormánybarát Hawadle alklán van többségben. Az iszlamisták elhagyták a várost; a szórványos összecsapásokban két ember halt meg. Etiópia jelenléte ismét a 2006-oshoz hasonló hazafias hullámot válthat ki a lakosságból: akkor az iszlamista lázadók zászlói alá sokan álltak be a megszálásnak látott hadműveletek miatt, annak ellenére, hogy Etiópia a kormányzat talán legfontosabb támogatója és szövetségese. A közhangulat könnyen fordulhat az etiópok ellen: a híradások máris vélt vagy valós fosztogatásokról számolnak be.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz etiópia szomália szudán darfúr dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr591347649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása