HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ugandai-középafrikai összefogás az LRA ellen

2009.09.09. 20:06 silenthunter

Közép-Afrika (CAR) területén folytatja hajtóvadászatát az LRA-gerillák ellen az ugandai hadsereg. Az UPDF eddigis átlépte már a határt néhányszor, most azonban formálisan is engedélyt kapott a CAR kormányzatától az akcióra. Erre azért van szükség, mert a Joseph Kony vezette gerillák a kongói-középafrikai határzonában "oszcillálnak", kihasználva a közös fellépés eddigi gyengeségét. Uganda annó Kongóba is telepített egységeket hasonló okokból: akkor sikerült az LRA-t legyengíteni Szudán és a CAR irányába elnyomni, most azonban a felszámolás a cél. A szakértők figyelmeztetnek: ez csak mind a négy érintett ország együttműködésével lehetséges.

Ugyan most nyugalom honol a szomáliai Mogadishuban, a tegnapi harcok áldozatainak számát azonban pontosították: 6 halott és 35 sebesült. A halottak természetesen megint főként civilek, köztük egy anya és két gyermeke.

Felemelték a készültséget Nigéria fővárosában, Abujában, miután fegyveres csoportok azzal fenyegettek, hogy támadásokat hajtanak végre területén. A fenyegetések oka a Niger-delta gerillái számára kiírt amnesztiaprogram akadozásában van: többen nem kapták meg a beígért pénzüket. A helyzet fokozódik, ha eléri a töréspontot, az hónapokkal vetheti vissza az igéretesen alakuló békefolyamatot.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán nigéria uganda közép afrikai köztársaság dél szudán kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr891382008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása