HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Puccs a madagaszkári hadseregen belül

2009.03.12. 01:51 silenthunter

Újabb aggasztó fejlemény Madagaszkáron: a katonaság tegnapi ultimátuma után most egy lázadó ezredes kijelentette, hogy immár ő a hadsereg feje. Ndrianarijaona ezredes találkozott a vezérkari főnökkel, és az egy órás, "testvéries" megbeszélés után azt mondta, az egész hadsereg mögött áll, és immár ő a parancsnok. Egyenlőre nem világos, ez hogy fogja befolyásolni az elnöki posztért harcoló két tábor viszályát, valamint hogy az ezredes is be akar-e avatkozni a csatába, mint elődje.

A szomáliai Mogadishuban az Al-Shabaab radikális milícia ferobbantott egy autót, annak 4 utasa meghalt, köztük egy magas rangú rendőr, több arra járó civil pedig megsérült. A robbantás célzott volt, és irányított aknával követték el. A Shabaab-ot az sem tette boldoggá, hogy a kabinet tegnap az iszlám Sharia törvénykezés bevezetése mellett döntött, képmutatásnak nevezve azt. A szervezetet viszont fenyegeti, hogy elveszti hívei jelentős részét, ha valóban sor kerül a Sharia alkalmazására. Közben a központi Galgaduud régióban két ember sebesült meg, amikor klánmilíciák csaptak össze egymással. A fegyveres rablásból kiinduló harc végül a térséget uraló Ahlu Sunnah Waljamaa szervezet békítő beavatkozása után maradt abban.

Helyzetjelentés Kongóból: Kivu régióban a ruandai hadsereg kivonulása után most a kongói katonák (FADRC) igyekeznek felszámolni a hutu FDLR milícia maradványait, helyenként sikerrel. Miközben az ENSZ-misszió folytatja a rendőri erők kiképzését, a FADRC előtt még egy fontos feladat áll: bár Észak-Kivu többé-kevésbé tiszta, Dél-Kivuban még jelentős ellenséges erők vannak. Ezen erők felszámolását segíthetik a térségbe vezényelt erősítések is. Közben az ország északi részén tevékenykedő ugandai hadsereg újabb LRA-lázadó sejtet számolt fel a Garamba nemzeti park területén: 17 fegyverest megöltek, köztük egy parancsnokot, valamint kiszabadítottak 19 túszt (=rabszolgát). Az LRA parancsnoka, Joseph Kony azonban változatlanul nincs meg.

A rendőrségnek kellett feloszlatnia egy keddi diáktüntetést a kenyai Nairobiban: több száz diák a múlt héten meggyilkolt két jogvédő halála ellen tiltakozott, kövekkel dobálva meg a likvidációban érdekeltnek tartott rendőrség képviselőit. A rendőrök végül könnygáz segítségével szórták szét a fiatalokat.

Omar Beshir szudáni elnöknek van barátja: Eritrea. A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által körözött Beshir találkozott a Szudánba eritreai delegációval, akik elítélték a hágai szervezet döntését, és "baráti útra" hívták el az ICC 108 tagországában körözött elnököt. Eritrea megbízható, ha USA/ENSZ/EU/Etiópia ellenes PR-megjelenésekről van szó.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz szomália madagaszkár szudán kenya uganda eritrea kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr39997082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása