HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Egy olasz uszállyal bővült a szomáliai kalózok kollekciója

2009.04.12. 05:12 silenthunter

Napok óta tart a patthelyzet a tengeren Szomália partjainál, ahol négy kalóz és amerikai túszuk hánykolódik egy mentőcsónakban, a haditengerészettel tárgyalva. A kalózok ma rálőttek egy kis amerikai felderítő hajóra, ami a csónak közelébe merészkedett, visszafordulásra kényszerítve azt. Miközben egy második amerikai hadihajó, a USS Halyburton is a csónak közelébe érkezett, a kalózok által kiküldött, túszokkal tömött és erősítésnek szánt hajók nem találták meg az incidens helyszinét, és egyesek már vissza is tértek a kikötőkbe. Tovább nőtt azonban a kalózok birtokában lévő hajók száma: egy amerikai tulajdonú uszály és 16 fős legénysége (köztük 10 olasz) csatlakozott a túsz-kontingenshez. Közben Szomáliában zajlanak a mindennapos incidensek: délen lelőttek két segélymunkást és sofőrjüket, Mogadishuban pedig megsebesítettek egy parlamenti képviselőt. Az ország belső instabilitása a kalózok létezésének első számú oka és a visszaszorításuk sem lehetséges e tény figyelembe vétele nélkül.

Marokkó Algériát vádolja annak az akciónak az előkészítésével, melynek során a Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő Polisario Front mintegy 1400 híve átkelt egy a marokkóiak által zárt zónává minősített területre, ott szöges drótokat vágott el és a levegőbe lődözött. A két ország kapcsolatát nagyban mérgezi Nyugat-Szahara kérdése, amit az első autonóm tartományként képzelne el, Algéria és a Polisario Front azonban népszavazást szeretne a függetlenségtől. A konfliktus nem csak a gazdasági együttműködés elmélyedését gátolja, hanem az Al-Qaeda elleni eredményes összefogást is.

Összeomlottak a tárgyalások Madagaszkáron, miután a megbuktatott Ravalomanana elnök hívei felálltak az asztaltól, majd pedig 10.000 embert hívtak az utcákra, megkérdőjelezve az ENSZ függetlenségét. Az ENSZ valóban segített az azóta puccsot végrehajó Andry Rajoelinának elkerülni a letartóztatást néhány hete. A madagaszkári rendezés bonyolultnak tűnik, Ravalomanana részvétele nélkül pedig egyenesen lehetetlennek.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz algéria szomália madagaszkár marokkó nyugat szahara kalózok puntland

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr771060390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása