HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

11 szomáliai kalóz a francia Nivose fregatt legújabb fogása

2009.05.04. 00:59 silenthunter

A tegnapi 3 után újabb 11 szomáliai kalóz elfogását jelenthette a francia haditengerészet (bár technikailag a tegnapi 3 a seychelles-i parti őrség foglya), miután a Nivose fregatt sikeresen lekapcsolt egy kalóz-anyahajót, benne két rohamcsónakkal, fegyverekkel (kalasnyikovok és RPGk), valamint a már említett 11 főnyi legénységgel (kép is van róluk). A rajtaütés a partoktól 900 km-re történt, ilyen messzire csak nagyobb hajók segítségével jutnak el a csónakokból támadó kalózok, erre fel az anyahajó kifejezés. A kalózok most mogadishui üzletemberek közbenjárására el fognak engedni egy kereskedelmi hajót, ami szomáliaiak számára szállítja rakományát: az egyik fegyveres "természetesnek" nevezte, hogy még csak váltságdíjat sem kell fizetni érte. Közben tovább folyik a vita arról, érdemes-e lenne felfegyverezni a hajók legénységét: ez mindenképpen növelné a "költségeket" a kalózok oldaláról, viszont potenciálisan erőszakosabbá válhatnának a támadások.

Rég írtam a politikai kiegyezés után lassan javuló pályán mozgó Zimbabwéról. A kormányzat most kijelentette, 45 milliárd dollárra lesz szüksége az elkövetkezendő 5 évben ahhoz, hogy újjáépítse a szétesett államszervezetet. Ehhez képest az a 400 millió dollár, amit most kaptak afrikai felajánlóktól, aprópénznek tűnik. Nem csoda, hogy Tsangvirai miniszterelnök az állam pénzhiányára hivatkozva kategórikusan elutasította a közalkalmazottak bérének növelését, ami pedig elengedhetetlen fontosságú lenne a korrupció elleni harcban.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália zimbabwe

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr251101439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása