HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Akcióik fokozásával fenyegetnek a még kitartó nigériai gerillák

2009.07.06. 01:08 silenthunter

A nigériai MEND lázadó szervezet ismét a Shell olajtársaság egyik létesítménye ellen intézett támadást. Ezúttal a Rivers állambeli Bonny telepet ellátó egyik csatornát támadták meg, az okozott kár eddig ismeretlen. A MEND újabb fenyegetések sorát is bejelentette: az eddigi "Hurricane Piper Alpha" hadműveletük most a "Hurricane Moses" fázisba lép át, ami szerintük további fokozódást jelent az aktivitásukban. A szervezet emellett a majd kiépülő Transz-Szahara Gázvezeték felrobbantását is beígérték.

Újabb 12 ember halt meg a Szomália fővárosában, Mogadishuban folytatódó csatákban. Ezúttal az északi Karan körzetet lőtte valamelyik fél aknavetőből, az áldozatok java része civil. Közben kiderült, hogy a héten elhunyt áldozatok között van egy újabb újságíró is, a sokadik az idén.

Előrehozott időpontban, június 26-án rendezhetik meg a guinea-bissaui elnökválasztás második körét, melybe két volt elnök, a kormánypárti Malam Bacai Sanhá és az ellenzéki Kumba Yalá jutott be. A döntés oka az, hogy a procedúrát még az aratás előtt le tudják folytatni, ezzel levéve a terhet a szavazók többségét képező farmerekről. A leendő elnök legnagyobb problémáját az elharapódzó droghelyzet jelenti majd, ami annyira súlyos, hogy az ENSZ "narkóállamnak" titulálta az országot.

Ismét fokozódik a 2006-ban már lezártnak gondolt Casamance-i konfliktus, melyben Szenegál a kvázi-exklávé szeparatista erőivel néz szembe. Az új hullámot erőszak (farmerek elleni támadások, autóeltérítések, fosztogatások) jellemzik, és újabban emberrablások is, ami egyre inkább rányomja a bélyegét a régió gazdasági helyzetére is. Bár az incidensek egyenlőre inkább elszórtak, jó lesz odafigyelni erre a területre.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália nigéria szenegál guinea bissau casamance

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr631233374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása