HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Nyilatkozatháború: Szomália, Nigéria, Szudán

2009.08.07. 01:54 silenthunter

Kormányellenes kirohanást intézett a sajtó képviselőihez az egyik jelentős szomáliai vallási szervezet. Az Islamic Council of Amal szerint a kormányerő etióp és külföldi (értsd: ugandai és burundii békefenntartók) segítségével az ország déli részének visszafoglalására készül, hogy aztán Etiópiának játszhassa át azt. Az ilyen és efféle vádak 2007-ben komoly port kavartak és számos embert irányítottak az iszlamista szervezetek zászlója alá: más kérdés, 2009-ben mennyire lehet ezt komolyan venni.

Egyre több támadás éri a sajtóban a nigériai hadsereg az iszlamista Boko Haram szekta elleni fellépését, kritizálva a tematizálást, a brutalitást és a letartóztatások nagy számát. Van aki ennél is továbbmegy: a tisztázatlan körülmények között szitává lőtt (=nyilván kivégzett) szektavezető családja pert is fontolgat. Emellett nem csoda, ha a hatóságok aránylag kesztyűs kézzel bánnak a foglyokkal: 36 vádlott máris szabadlábon védekezhet, óvadék fejében.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ellenében szólalt fel Kína: az ország képviselői jelezték, nem csak a szudáni elnök, Omar Beshir beidézését tartják rossz ötletnek, de még a vérengzésekről híres ugandai lázadóvezérét, Joseph Konyét is. A nyilatkozaton részben nincs mit csodálkozni: az eleinte szövetségesnek számító Kony és Beshir mindketten Kína állítólagos támogatását élvezték annó. Az azonban még Kínától is meglepő fordulat, hogy egy hasonló mészáros "oldalán" szólal fel, mégha a letartóztatás elleni érv a destabilizáció is.

Szólj hozzá!

Címkék: kína szomália szudán nigéria

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr991310501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása