HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

600 iszlamista szektatagot tartóztatott le a nigériai rendőrség

2009.08.17. 19:36 silenthunter

Egy nagy iszlamista létesítményre csapott le a nigériai hadsereg az ország északnyugati Niger szövetségi államában (nem azonos Niger országgal!). A Darul Islam szekta Mokwa településen tartott fent egy nagyobb, egyes források szerint 4000 fő által lakott telephelyet, ahonnan most 1500 felfegyverzett rendőr (!) 600 szektatagot cibált ki, és kísért át egy kormányzati létesítménybe. Az akció oka egyértelmű: néhány hete a Boko Haram nevű iszlamista szekta lángba borította az ország északi részét, a halottak számát az akkori harcokban most 800-1000 köré teszik. Niger állam pont ezért hívta be a szövetségi rendőrséget, nem bízott a nagy létszámú és a területén tevékenykedő szekta szándékaiban. Malam Bashiru Abdullahi Sulaiman szektavezető azonban kijelentette: a csoport 16 éve azért alakult, hogy az "átlagemberektől" teljesen elkülönülve, tiszta módon tudják gyakorolni vallásukat. Sulaiman külön kitért arra, hogy emberei nem szándékoztak és -nak a Boko Haramhoz hasonló lázadást szítani, békések. A riportok egyébként kiemelik, hogy a rendőrség fellépése is békés volt, azt azonban nem tudni, hogy a kikérdezések befejeztével mi lesz a 600 ember sorsa, netán "simán" visszaengedik őket a telepükre, vagy így is számíthatnak korlátozásokra?

16 ember halt meg a kongói Észak-Kivu tartomány egyik eldugott falujában, Mpamában szerdán, amikor felfegyverzett lázadók támadtak rájuk (talán az FDRL emberei, a híradásokból nem derült ki). A kongói hadsereg (FADRC) katonái későn érkeztek a helyszínre, most azonban legalább az ENSZ kéksisakosai a faluban vannak, hogy segédkezzenek a helyreállítási munkálatokkal.

Bomba robbant a közép-szomáliai Herale egyik Korán-iskolájában, 10 gyerek megsérült, köztük hárman súlyosan. Herale a mérsékelt és radikális iszlamisták által is birtokolni kívánt Galgaduud tartományban fekszik; ez a támadás ez utóbbiak, azaz az Al-Shabaab bosszúja lehet a héten a szufi Ahlu Sunnah Waljamaa csoporttól elszenvedett vereségeikért Elder városában (lásd tegnap és korábban).

Szólj hozzá!

Címkék: szomália nigéria kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr741315966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása