HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kivonul a Shell a Niger-deltából

2009.06.29. 14:08 silenthunter

Komoly sikert értek el a nigériai "olajlázadók", a Shell ugyanis bejelentette, hogy beszünteti tevékénységét a Delta-régió nyugati részében (Delta és Bayelsa államok). A döntés mögött az egyre rosszabbodó biztonsági helyzet és a létesítményeiket érő támadások növekvő száma áll. A cég 2006-ban már volt hasonló helyzetben, akkor végül a fokozatos visszatelepülés mellett döntött.

Szórványos harcokról érkeztek hírek Szomália több részéből is. A fővárosban, Mogadishuban Hodan körzetben négy ember halt meg és hét megsebesült amikor iszlamista lázadók aknavetőkből nyitottak tüzet a kormánycsapatok irányába. Karan körzetben is harcok voltak, itt hatan sérültek meg. A Middle Shabelle régióban fekvő, Mahadayhoz közeli El-Baraf faluban ellenzéki Al-Shabaab és kormánybarát ICU csapatok csaptak össze, legalább öt ember meghalt. A szintén ebben a régióban fekvő Adale körzetben kláncsapatok vívtak harcot, nyolc ember meghalt, a környék lakói menekülőre fogták. A határ etióp oldalán, az ország Szomália tartományában is szomáli klánmilíciák keveredtek harcba Mustahil városában, ott 10 ember halt meg. Külön-külön is kemény incidensek, de együtt, egyidejűleg, térben elszórva az ország és a nagyobb régió teljes szétesését mutatják (nem nagy meglepetés). Hogy ne feledkezzünk meg a kalózokról sem: szabadult a belga Pompei, amely 2 hónapja állt az ország partjainál. A körülményekről keveset tudni, én váltságdíjra tippelnék.

Újabb törzsi összecsapások voltak Szudán instabil Dél-Kordofán tartományában, ahol a Nuba és Misseriya törzsbeli harcosok feszültek egymásnak. A Lagowa település környékén lezajlott harcokban hat ember halt meg. Kordofán régió észak és dél között fekszik, arab és fekete-afrikai törzsekegyaránt lakják, ami nagyban instabillá teszi. Májusban ugyanitt egy emlékezetes incidens során 244 ember halt meg egy hasonló törzsi konfliktus miatt.

Elnökválasztást tartottak Guinea-Bissauban, azonban a rossz közbiztonság és a puccstól való félelem miatt csak kevesen mertek az urnákhoz járulni. A győztes három volt elnök közül kerülhet ki (Sanhá, Yalá, Rosa), az eredményről majd beszámolunk.

Lefogta a Muszlim Testvériség négy prominens tagját az egyiptomi rendőrség. A hivatalosan betiltott, ám mégis kvázi nyíltan működő ellenzéki csoportnak a közelmúltban már mintegy 140 tagját vették őrizetbe. 2005-ben a Testvériség függetlenként jegyzett emberei szerezték meg a parlamenti mandátumok ötödét, ezzel a szervezet a legfontosabb ellenzéki csoporttá vált.

Szólj hozzá!

Címkék: egyiptom olaj etiópia szomália szudán nigéria guinea bissau dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr671215578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása