HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

14 halott, 3000 menekült a nigériai törzsi vitában

2009.07.18. 22:01 silenthunter

Szomália fővárosában, Mogadishuban újabb 5 civil halt meg, amikor a kormánykatonák és az iszlamista lázadók vívtak egymással tüzérségi párbajt. Először az előbbiek bombázták Karan, Yaqshid és Warghidley körzeteket (itt lázadók bázisok vannak), megtorlásképpen az iszlamisták Hamarweyne körzetet vették tűz alá. Az áldozatok saját házaikban tartózkodtak az incidens idején.

Szabadult a közép-afrikai CPJP csoport májusban Csádban őrizetbe vett vezetője, Charles Massi. A csádi hatóságok szerint Massi nem akart a közép-afrikai kormány ellen fellépni (ez természetesen nem igaz...), ezért nincs okuk fogságban tartani. A CPJP legutóbb június elején támadta a kormánycsapatok állásait Ndele környékén. Csád most már nagyon nehezen fogja lemosni magáról azt az eddigis hangoztatott vádat, hogy ők pénzelik ezt a lázadó csoportot.

Eldurvult egy két törzs közötti vita Nigéria Benue államában, Kwande környékén. A Nyiev és Uyough törzsek közti konfliktus egy földterület birtoklásával kapcsolatban tört ki, és a rendőrség fokozott beavatkozására sem simult el, sőt tovább durvult, eddig 14 ember halt meg, 3000-nek kellett elhagynia otthonát, a két fél pedig szétrombolta egymás településeit. A konfliktus immár 80 éve tart növekvő-csökkenő intenzitással, ezért a hadsereg azon állítása, miszerint további csapatok a helyszínre küldésével fogja megoldani azt, reménytelennek hangzik - bár a tüneti kezelés természetesen ideig-óráig lehetséges.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália nigéria csád közép afrikai köztársaság

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr71255498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása